De app om films te kijken die je ogen volgen: als je wegkijkt, stopt de reclame

Janine image
door Janine

02 Maart 2022

De app om films te kijken die je ogen volgen: als je wegkijkt, stopt de reclame
Advertisement

Iedereen die elke dag op internet surft, weet het maar al te goed: overal is reclame. Of het nu gaat om banners, video's of e-mails, adverteren op internet is een echte constante, evenals een bron van inkomsten voor veel mensen en bedrijven.

Het is dan ook geen toeval dat we reclamespots proberen te plaatsen in elke ruimte waar ze de aandacht van gebruikers kunnen trekken, die vaak ongeduldig worden bij dergelijke marketingtrucs. We proberen op alle mogelijke manieren de reclame af te sluiten, maar vaak is dat niet mogelijk. In die zin heeft het bedrijf waar we je nu over gaan vertellen besloten om verder te gaan en een app te ontwerpen die, in wezen, mensen zal dwingen om naar de commercial te kijken. Op welke manier? Door hun ogen te volgen.

via Independent

Advertisement
Maxpixel - Not the actual photo

Maxpixel - Not the actual photo

Kijk je weg van de reclame? Dan stopt en eindigt deze pas als je hem helemaal hebt bekeken. Dit is in het kort het systeem bedacht door MoviePass, een streamingdienst voor het kijken van goedkope films, die na een onderbreking een comeback maakt. En het lijkt erop dat het topmanagement van het bedrijf heeft gekozen voor een terugkeer in stijl, juist vanwege de eyetracking die ze in hun app zullen invoegen.

Het systeem is vrij eenvoudig: hoe meer je films kijkt, hoe meer digitale valuta je "verdient". Maar als je dat tegoed wilt gebruiken, moet je naar reclames kijken. En het heeft geen zin om je af te wenden terwijl de commercial bezig is: de MoviePass-app ziet je en stopt de promotievideo totdat je er weer aandacht aan besteedt.

Advertisement
Eliza Galstyan/Wikimedia - Not the actual photo

Eliza Galstyan/Wikimedia - Not the actual photo

Als dit een beetje verontrustend voor je klinkt, ben je niet de enige die het op deze manier ziet. Sterker nog, sinds het Amerikaanse bedrijf dit nieuws aankondigde, is er geen gebrek aan kritiek op zijn eye-tracking-systeem. Vanuit MoviePass steunden ze hun keuze echter sterk. "Het is een manier om het systeem veel efficiënter te maken - zei Stacy Spikes, mede-oprichter van de dienst - het is een pre-spektakel vergelijkbaar met wat je normaal in de bioscoop zou zien".

De reclame zal, volgens wat is geleerd, ook worden gepersonaliseerd, en natuurlijk zal de technologie de camera en gezichtsherkenning van de telefoon gebruiken om ervoor te zorgen dat de ogen van de gebruikers daar zijn en naar de reclame kijken. In ruil daarvoor verdien je credits om te besteden aan films, producten en kortingen op de app.

Wat denk jij? Zou je je ogen zo willen laten traceren?

Advertisement