Ensete, de "nepbanaan" die in Ethiopië groeit, zou een van de nieuwe voedingsmiddelen van de toekomst kunnen zijn

Janine image
door Janine

04 Maart 2022

Ensete, de "nepbanaan" die in Ethiopië groeit, zou een van de nieuwe voedingsmiddelen van de toekomst kunnen zijn
Advertisement

De gunstige eigenschappen van de banaan zijn bekend: het is afkomstig uit de tropische landen van Zuidoost-Azië, en een geweldige bron van kalium. Het is een bes van de bananenboom die in trossen groeit en die we allemaal goed kennen. Wat misschien niet zo bekend is, is dat er nog een andere vrucht is, gerekend tot de nieuwe superfoods, die eruitziet als een banaan, maar het niet is: het is de ensete, de "nepbanaan" uit Ethiopië.

via D1SoftballNews

Advertisement
Myself (Renata3)/Wikimedia commons

Myself (Renata3)/Wikimedia commons

De ensete behoort tot de bananenfamilie, maar is in tegenstelling tot hun nichtjes niet eetbaar: de vrucht kan namelijk niet worden geconsumeerd, maar de wortels en de stengel worden gebruikt als verbindingen bij de productie van ander voedsel, zoals brood en pap.

Volgens een onderzoek zijn de eigenschappen ervan voldoende om de voedselbehoeften van meer dan 100 miljoen mensen te dekken. De ensete is in feite zeer resistent en wordt in grote hoeveelheden geproduceerd.

In Ethiopië is het een wijdverbreid gewas in verschillende regio's van Afrika en is het aanwezig in het dieet van minstens twintig miljoen Afrikanen. Het onderzoek onthulde zijn grote voedingswaarde: "Het heeft een aantal zeer ongebruikelijke kenmerken, daarom is het uniek", zegt James Borrell, een van de auteurs van de studie die werkt in de Royal Botanic Gardens in Engeland. Wat de ensete tot een potentieel voedsel van de toekomst maakt, is de mogelijkheid om het op elk moment te zaaien en te oogsten, zijn tolerantie voor droogte, de eigenaardigheid van groenblijvend zijn en zelfs jaren zonder water kunnen groeien. Het vereist temperaturen tussen 14 en 25 graden, een klimaat dat de meest bevolkte gebieden onderscheidt.

Advertisement
J Brew - Abyssinian Banana Tree /Wikimedia commons

J Brew - Abyssinian Banana Tree /Wikimedia commons

Om deze redenen heeft de plant de bijnaam "boom tegen honger" gekregen: voorspellingen over het klimaat voor de komende veertig jaar, vooral in Afrika, met de daaruit voortvloeiende negatieve effecten op de gewassen, zouden ensete tot een van de belangrijkste voedingsmiddelen van de toekomst kunnen maken. Een hulpbron die granen - zoals rijst, maïs en tarwe - zou kunnen vervangen en die kan worden gebruikt in tijden van voedselschaarste.

Een ander kenmerk van ensete is dat het rijk is aan zetmeel: door de binnenkant van de plant te schrapen, wordt de gefermenteerde pulp verkregen, die na meer dan een maand onder de grond te hebben verwerkt, kocho, een deeg vergelijkbaar met brood, wordt verkregen.

Daarnaast worden andere gewassen zoals koffie geplant in de schaduw van de ensete, die water aan zijn stengel onttrekt, en met zijn vezels is het ook mogelijk om kleding te maken.

Een uitgesproken veelzijdige superfood met talloze kwaliteiten waar we de komende jaren nog veel over zullen horen.

Advertisement