Het gebruik van airconditioning kan de gewichtstoename beïnvloeden: studies tonen dit aan en verklaren waarom

Janine image
door Janine

23 Juli 2022

Het gebruik van airconditioning kan de gewichtstoename beïnvloeden: studies tonen dit aan en verklaren waarom
Advertisement

Airconditioning is, tijdens de warmste periodes, ongetwijfeld een geweldige bondgenoot: mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven, of die niet de mogelijkheid hebben om naar het strand te gaan voor een verfrissende duik, vinden ongetwijfeld verlichting door kunstmatig wat koelte in huis te creëren. Tegelijkertijd is het echter bekend dat airconditioning ook nadelen heeft, waaronder dat, volgens enig wetenschappelijk onderzoek, wat mogelijk leidt tot "dik worden".

via El Pais

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Hoe kan airconditioning ervoor zorgen dat we aankomen? Onderzoeker Javier Sánchez Perona van het CSIC Institute of Fat legt uit: "De reden is dat de lagere temperaturen de eetlust stimuleren."

Er zijn geen gerichte onderzoeken naar de relatie tussen airconditioning en voeding, maar er is wel wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen temperatuur en eetlust. "Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de honger", vervolgt de expert. "Dus het lijkt duidelijk dat als we de airconditioning aan hebben staan, we meer zullen eten en zullen aankomen."

Sánchez Perona doet ook verslag van zijn eigen getuigenis. Toen hij in Sevilla aankwam om zijn werk bij het Fat Institute te beginnen, merkte hij dat de hitte van de stad en de afwezigheid van airconditioners zijn eetlust beïnvloedden. Daardoor viel hij binnen enkele maanden enkele kilo's af. Hij meende daarom dat de afwezigheid van mensen met overgewicht in Andalusië juist te wijten was aan de hoge temperaturen en het ontbreken van airconditioning.

In de daaropvolgende jaren veranderden de dingen, wat zijn hypothese bevestigde: met de verspreiding van airconditioners is dit gebied van Spanje een van die gebieden geworden met meer oversized mensen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Verschillende onderzoeken hadden deze theorie al bewezen: in 1963 bleek uit een onderzoek dat ratten bij een temperatuur van 35 graden 10% minder voedsel consumeerden dan in een klimaat van 24 graden. Bij 40 graden stopten de knaagdieren echter volledig met eten. In 2015 waren enkele vrijwilligers betrokken bij een test aan de Universiteit van Birmingham: de resultaten toonden aan dat deelnemers voor elke hogere graad 85,9 kilocalorieën minder aten.

Aan dit alles voegen we de levensstijl van de laatste decennia toe: de airconditioners die voor warme lucht in de winter en koele lucht in de zomer zorgen, zetten aan tot het experimenteren van een "thermische sedentaire leefstijl”. Kortom, dankzij deze gemakken wordt het metabolisme niet gedwongen om te werken om de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor onvermijdelijk meer vet wordt verzameld.

Merk je dat je meer trek hebt als je de airco gebruikt?

Advertisement