Degenen die vlees eten, hebben minder angst en depressie dan degenen die een veganistisch dieet volgen: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

01 November 2021

Degenen die vlees eten, hebben minder angst en depressie dan degenen die een veganistisch dieet volgen: dat beweert een studie
Advertisement

Er wordt wel gezegd dat we zijn wat we eten: voedsel is voeding voor ons lichaam en onze geest. Het heeft daarom de kracht - en misschien ook de verantwoordelijkheid - om onze gezondheid te beïnvloeden, zowel fysiek als mentaal. De onderzoekers voerden een analyse uit om het verband tussen veganistische diëten - en in het bijzonder, zonder vlees - en mentale gezondheid te identificeren.

via Pub Med

Advertisement
Sebastian Coman Photography/Unsplash

Sebastian Coman Photography/Unsplash

Laten we, voordat we ontdekken wat er uit de analyses naar voren kwam, uitgaan van de persoonlijke ervaringen van ieder van ons: degenen die diëten volgden - vooral als ze zeer beperkend en voor een langere periode waren - ervaarden ongetwijfeld een minder gevoel van geluk. Wat veel mensen zelf hebben ervaren, bevestigt Urska Dobersek, een psycholoog aan de Universiteit van Zuid-Indiana en co-auteur van de analyse: “beperkende diëten maken mensen op de lange termijn ongelukkig." Voedingstekorten kunnen verband houden met depressie. Het onderzoek waarover we je vertellen gaat echter nog een stap verder: het probeert aan te tonen dat depressie en angst geassocieerd zijn met een vleesvrij dieet.

Advertisement
Dev Asangbam/Unsplash

Dev Asangbam/Unsplash

Bij deze analyse waren 172.000 personen uit 4 continenten betrokken. Ongeveer 158.000 mensen aten vlees, terwijl 13.000 een veganistisch dieet volgden. Mensen kregen een vragenlijst, waarin ze antwoord gaven op de vleesconsumptie - en dus gerelateerd aan eetgewoonten - en de gemoedstoestand. Het bleek dat degenen die een vleesloos dieet volgden een hogere mate van depressie en angst hadden dan de omnivore respondenten. De geleerden konden daarom stellen dat een verslechtering van de mentale gezondheid van individuen samengaat met een lagere vleesconsumptie, ook al staat het oorzakelijk verband nog ter discussie: het is namelijk mogelijk dat angst en depressie optreden voordat een persoon besluit vlees op te geven: het is mogelijk dat mensen met een depressie meer geneigd zijn om contact te maken met dieren en daarom een ​​meer "ethisch" dieet te volgen.

Volgens deskundigen bestaat de link dus; ze konden echter niet bepalen of andere factoren - zoals leeftijd, vleessoorten, sociaaleconomische status - het verband tussen voeding en mentaal welzijn beïnvloeden.

Advertisement