Moeder worden zou vrouwen met elf jaar verouderen: dat stelt een studie

Janine image
door Janine

15 Maart 2022

Moeder worden zou vrouwen met elf jaar verouderen: dat stelt een studie
Advertisement

Een kind krijgen en moeder worden is zeker een geweldige ervaring, maar de natuur heeft besloten om het proces dat leidt tot geboorte "vermoeiend" te maken voor vrouwen: van de eerste misselijkheid tijdens de zwangerschap tot rugpijn, van gezwollen benen tot de bevalling. Kortom, om te kunnen zeggen “ik ben een moeder" vereist een zekere mate van moed, maar als je je baby voor de eerste keer vasthoudt, zal elke inspanning de moeite waard zijn geweest.

Is het mogelijk om op dit punt vredig van het moederschap te genieten? Ja, als je je maar niet te veel zorgen maakt over rimpels: volgens een onderzoek zouden vrouwen die bevallen sneller kunnen verouderen dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen.

via George Mason University

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Dat klopt: de studie, die plaatsvond in Virginia aan de George Mason University, onderstreepte dat vrouwen die moeder worden op celniveau elf jaar verouderen. De reden zou te maken hebben met telomeren, kleine structuren aan de uiteinden van chromosomen die de functie hebben om DNA te beschermen tegen degeneratie: wanneer een cel zich voortplant, wordt de lengte van de telomeren verminderd, wat biologische veroudering veroorzaakt. De kortere zijn in feite in verband gebracht met het verschijnen van tekenen van vergrijzing, zoals grijs of wit haar, en met een verslechtering van de gezondheidstoestand.

Het onderzoek onderzocht bijna tweeduizend bloedmonsters van Amerikaanse vrouwen tussen 20 en 44 jaar en analyseerde de lengte van de talomeren: het resultaat toonde aan dat ze bij degenen die al kinderen hadden, ongeveer 4,2% korter waren dan bij degenen die ze niet hadden. Zelfs bij een gemiddelde schatting van leeftijd, gewicht en vroegere sociaal-economische omstandigheden bleef het cijfer ongewijzigd.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Anna Pollack, hoofd van het onderzoeksteam, zei: "Het komt overeen met ongeveer 11 jaar versnelde cellulaire veroudering, een meer substantiële verandering dan die werd aangetoond in de onderzoeken met betrekking tot roken en obesitas."

Een eerdere studie bij Maya-vrouwen had echter precies het tegenovergestelde onthuld: moeders met minder kinderen hadden in feite kortere talomeren dan degenen die er meer hadden.

Dit feit bracht Pollack tot een overweging: alles zou verband kunnen houden met de verschillende stressniveaus in de opvoeding van het ene kind in plaats van het andere, en niet met de bevalling zelf. Bovendien herinnerde ze eraan dat er in Amerika geen verplichte zwangerschapsverlof is, iets wat de stress van het opvoeden van een pasgeboren baby zou accentueren.

Daar stopt het onderzoek niet: er zijn verdere studies nodig om vroegtijdige veroudering als gevolg van een zwangerschap vast te stellen, maar Pollack stelt voor om niet ongerust te zijn en deze resultaten in afwachting van verdere controles met discretie te interpreteren.

Advertisement