Op dezelfde leeftijd zijn de hersenen van vrouwen 3 jaar jonger dan mannen: de wetenschap bevestigt dit

Janine image
door Janine

04 Juni 2019

Op dezelfde leeftijd zijn de hersenen van vrouwen 3 jaar jonger dan mannen: de wetenschap bevestigt dit
Advertisement

Je vraagt een vrouw nooit om haar leeftijd. Vrouwen moeten uit galantheid als jong worden beschouwd, en het is niet erg passend om te verwijzen naar hun ouder worden.

Afgezien van uitspraken of clichés, is de "constante jeugd" van vrouwen onlangs wetenschappelijk bevestigd.

Een studie heeft namelijk aangetoond dat vrouwen, biologisch gezien, een jonger brein hebben dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Hoe? Het draait allemaal om suiker en metabolisme.

Advertisement
StockSnap/Pixabay

StockSnap/Pixabay

Het onderzoek, uitgevoerd door de School of Medicine van de Universiteit van Washington in St. Louis, onderzocht 121 vrouwen en 84 mannen tussen de 20 en 82 jaar oud.

Om de stroom van bloed en glucose in de hersenen van de mensen die deelnamen aan het onderzoek beter te analyseren, verzamelden de onderzoekers gegevens over de hoeveelheden suikers die in de verschillende hersengebieden stroomden via specifieke positron tomografieën.

Dat ons brein zich voedde met suikers, was iets dat we al wisten, zoals we al wisten dat hun percentages in de loop van de jaren kleiner worden. Er was echter minder bevestiging over de relatie tussen dit "nutritionele" proces en het geslacht van individuen.

Advertisement
sbtlneet/Pixabay

sbtlneet/Pixabay

Dus, als we de gegevens van de instroom van glucose in de hersenen vergelijken met die van de leeftijd van de vrijwilligers, zijn verrassende resultaten naar voren gekomen.

Een software heeft de chronologische leeftijd van de vrouwen berekend, te beginnen met het cerebrale metabolisme. Gemiddeld waren de cijfers die door computers werden berekend met ongeveer 3,8 jaar minder in vergelijking met de echte leeftijd.

Noelle Otto/Pexels

Noelle Otto/Pexels

Voor verdere bevestiging, voerden de onderzoekers vervolgens dezelfde procedure uit bij mannen. Bij dezelfde berekening en dezelfde analyses waren hun hersenen 2,4 jaar ouder dan de werkelijke leeftijd.

De verrassende uitkomsten van dit experiment kunnen verband houden met de toegenomen cognitieve luciditeit die vaak werd opgemerkt bij oudere vrouwen. Dankzij hun jongere hersenen kunnen ze makkelijker redeneren, problemen zien en oplossen dan mannen.

Advertisement