De meest eenzame mensen zijn ook de meest intelligente, dat zegt een wetenschappelijke studie

Janine image
door Janine

28 Mei 2019

De meest eenzame mensen zijn ook de meest intelligente, dat zegt een wetenschappelijke studie
Advertisement

We voelen ons allemaal beter als we een leven leiden vol vreugde, liefde en omringd door de genegenheid van vrienden, partners en een liefhebbend gezin; kortom, hoe minder we alleen zijn, hoe beter we leven. Toch zegt een studie van enkele wetenschappers en gepubliceerd in de British Journal of Psychology precies het tegenovergestelde en prijst alle voordelen van alleen zijn. Wie meer solitair is, zegt de studie, is intelligenter. Had je dat ooit gedacht?

via The Independent

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In een onderzoek van de wetenschappers Norman Li en Satoshi Kanazawa werden de niveaus van gezondheid, intelligentie in het leven van 15.000 personen gemeten op basis van twee belangrijke elementen: bevolkingsdichtheid en de frequentie van communicatie met de mensen om ons heen.

De twee wetenschappers zijn ertoe gekomen om de zogenaamde "savannah theorie" te formuleren, volgens welke we de vreugden van ons leven beleven op basis van de ervaringen van onze voorouders; volgens de twee auteurs van de studie zijn “minder intelligente” mensen meer beïnvloed door deze theorie, in dit geval wanneer we analyseren dat hoe minder we intelligent zijn, hoe meer we de voorkeur geven aan landelijke gebieden waar contact met anderen frequenter is, terwijl “intelligentere" mensen vaak kiezen voor stedelijke gebieden als hun natuurlijke habitat.

Advertisement
A Beautiful Mind/Dreamworks Pictures

A Beautiful Mind/Dreamworks Pictures

Juist in gebieden met een hoge stedelijke dichtheid is er, paradoxaal genoeg, minder kans op relationeel contact met mensen, in tegenstelling tot wat er gebeurde met onze voorouders die frequente contacten hadden met vrienden en kennissen voor praktische en soms levensonderhoudproblemen; de twee auteurs van het onderzoek benadrukken integendeel dat mensen met een bovengemiddelde intelligentie een individuele benadering verkiezen boven het oplossen van alledaagse problemen.

Als we onszelf omringen met vrienden en kennissen, maakt dit ons zeker niet minder intelligent, maar deze studie plaatst ons voor de realiteit dat degenen die meer tijd alleen doorbrengen niet asociaal zijn, maar op deze manier geboren zijn en waarvan de voordelen die het oplevert... ontelbaar lijken te zijn!

Source:

Advertisement