Seizoensallergieën worden steeds agressiever door het kooldioxidegehalte in de atmosfeer: dit is waarom - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Seizoensallergieën worden steeds agressiever…
Er zijn stamcellen ontdekt die het hart Dit is de perfecte temperatuur om sereen te leven, volgens de wetenschap

Seizoensallergieën worden steeds agressiever door het kooldioxidegehalte in de atmosfeer: dit is waarom

Door Janine
1.049
Advertisement

Met de komst van de lente arriveren ook de eerste seizoensallergieën, een groot leed voor iedereen die er last van heeft en die, met de milde temperaturen en mooi weer, niet kan wachten op de komst van het zomerseizoen. Als het je echter is opgevallen dat de lenteallergieën geleidelijk zijn toegenomen, is dit ook een beetje te wijten aan de klimaatverandering en de aanwezigheid van koolstofdioxide in de atmosfeer.

via: Ucsusa
foto: Pxhere

Volgens schattingen van de Union of Concerned Scientists is kooldioxide meer aanwezig in onze atmosfeer omdat het een broeikasgas is dat wordt geproduceerd door menselijke activiteit dat warmte op het aardoppervlak "vangt" en de groeisnelheid van de plant verhoogt; de belangrijkste consequentie is dat de pollenniveaus ook toenemen, en dus worden de seizoenen van allergieën ook verlengd.

De toename van de CO2-uitstoot verhoogt daarom de oppervlaktetemperatuur van onze planeet en, volgens onderzoek uitgevoerd door AAFA (Asthma and Allergy Foundation of America), is de relatie tussen seizoensgebonden allergieën en klimaatverandering evenredig met de toename van de uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer. Maar dat is nog niet alles.

foto: Pexels

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat planten koolstofdioxide gebruiken om "voedsel" te produceren dat nuttig is voor het fotosyntheseproces, maar tegelijkertijd is het ook zo dat overtollige koolstofdioxide in de atmosfeer zorgt voor een toename van gevallen waarin “minder nuttige” planten meer stuifmeel produceren, zoals ambrosia, wat de studie van Lewis Ziska van het Amerikaanse ministerie van landbouw onderstreept. Ambrosia is volgens de AAFA de plant die de meest voorkomende algemene allergie veroorzaakt, "hooikoorts" genaamd.

Volgens de vereniging zou de koolstofdioxide-uitstoot in dit tempo blijven stijgen, terwijl de productie van ambrosiapollen in de volgende 65 jaar met 60 tot 100% zou kunnen toenemen. En de frequentie van allergieën zal niet minder zijn.

Een vooruitzicht dat zeker niet aantrekkelijk is voor diegenen die niet kunnen wachten tot de lente is afgelopen en daarmee de talloze, en irritante, allergieën van de periode.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt