Zinkgat van 200 meter diep bij kopermijn in Chili: "De echte oorzaken zijn niet bekend"

Janine image
door Janine

26 Augustus 2022

Zinkgat van 200 meter diep bij kopermijn in Chili: "De echte oorzaken zijn niet bekend"
Advertisement

De natuur, hoe prachtig ook, kan ons soms haar donkerste en meest mysterieuze gezicht laten zien, waartegen we onszelf moeten beschermen. Als de samenleving tussen mens en milieu vaker wel dan niet is - of zou moeten zijn, gezien het steeds schaarser wordende respect van de eerste jegens de laatste - treden er omstandigheden op die ons perplex en zonder al te veel antwoorden achterlaten. Zoals gebeurde in Chili, waar een groot zinkgat onvermijdelijk het lokale alarm veroorzaakte.

via abp LIVE

Servicio Nacional de Geología y Minería

Servicio Nacional de Geología y Minería

Het incident vond plaats in de buurt van de stad Tierra Amarilla, in de Chileense regio Atacama, in de buurt van de kopermijn Ojos del Salado, volgens een mededeling van Sernageomin, de nationale dienst voor geologie en mijnbouw.

Het enorme zinkgat heeft een diameter van ongeveer 32 meter en een diepte van 200 meter, het zou naar schatting de hele Trump Tower van Manhattan kunnen opzuigen. De meerderheidsaandeelhouder van de mijn is Lunding Mining, een Canadees bedrijf, terwijl het lagere aandeel in handen is van Sumitomo Corporation, gevestigd in Japan. Lunding Mining zelf voerde ter plaatse een inspectie uit en verklaarde dat er voorzorgsmaatregelen zouden worden genomen en dat de situatie onder controle is.

Advertisement
Servicio Nacional de Geología y Minería

Servicio Nacional de Geología y Minería

David Montenegro, directeur van Sernageomin, verklaarde: "Deze gebeurtenis heeft niet veel mensen, uitrusting of constructies getroffen binnen of op het oppervlak van de mijn. Het bedrijf heeft het werk in het verticale deel van het zinkgat opgeschort en probeert te allen tijde de mensen die in Alcaparrosa werken te beschermen. Evenzo heeft Minera Ojos del Salado de omtrek van het zinkgat omheind om de gemeenschap te beschermen.

Hoewel er geen ernstige gevolgen zijn geweest, vreest de lokale bevolking dat een dergelijke gebeurtenis opnieuw kan plaatsvinden met slechtere resultaten. Burgemeester Cristóbal Zúñiga zei: "Vandaag gebeurde het hier, op een agrarisch terrein, maar onze grootste angst is dat het zich zou kunnen herhalen in een bevolkte plaats, op een straat, in een school, en het beschermen van de integriteit van onze inwoners is op dit moment de grootste zorg.”

Servicio Nacional de Geología y Minería

Servicio Nacional de Geología y Minería

De redenen die inherent zijn aan het ontstaan ​​van zinkgaten houden meestal verband met het instorten van het plafond van een reeks ondergrondse grotten, op zijn beurt veroorzaakt door de regen die, omdat het zure stoffen bevat, het oplosbare gesteente kan eroderen, waardoor het na verloop van tijd instort. Sommigen speculeren echter dat de echte oorzaak juist aan de mijnbouw moet worden toegeschreven, ook al is dit niet bewezen.

Zúñiga voegde eraan toe: "De regering, Sernageomin en dit bedrijf moeten verantwoordelijk worden gehouden en er moet snel worden onderzocht wat er is gebeurd en waarom. Sernageomin moet duidelijk maken of dit te maken heeft met de mijnbouw of de natuur."

In afwachting van antwoorden kunnen we alleen maar hopen dat zo'n catastrofale episode zich niet zal herhalen, wat de echte oorzaak ook is.

Advertisement