Hoeveel is de aarde veranderd in de afgelopen 36 jaar? Google Earth laat het ons zien met zijn time-lapses

Janine image
door Janine

20 April 2021

Hoeveel is de aarde veranderd in de afgelopen 36 jaar? Google Earth laat het ons zien met zijn time-lapses
Advertisement

Dat de mens de ergste vijand is van zichzelf en van de omgeving waarin hij zich bevindt, is onderhand een vrij algemeen bekend iets. Het is geen toeval dat we dag in dag uit, jaar in jaar uit, onthutsende bevestigingen zien van hoezeer het verlangen naar macht en winst, gecombineerd met oppervlakkigheid en gebrek aan zorg voor de natuur, ons blijft meesleuren in een steeds triestere situatie.

Het klimaat verandert en het milieu betaalt hiervoor de prijs: het is even nutteloos als onmogelijk te ontkennen. Zozeer zelfs dat Google ook tussenbeide is gekomen over het onderwerp. De Amerikaanse IT-gigant heeft zijn zegje gedaan met een duidelijk en onmiskenbaar instrument: satellietbeelden. Dankzij een time-lapse functie die op Google Earth wordt toegepast, hebben we nu een nauwkeurig en onmiddellijk idee van de impact van de mens op het milieu in de afgelopen decennia. Het bekijken van deze beelden is ronduit verontrustend.

via Google/Youtube

Advertisement
Google/Youtube

Google/Youtube

Van 1984 tot 2020: 36 jaar is niet veel als we ze relateren aan de duizendjarige geschiedenis van onze planeet. Toch is de mens er in deze korte periode in geslaagd om snel en voor altijd het uiterlijk van veel delen van de aarde te veranderen, in een evolutie die even snel is als schadelijk en zorgwekkend.

De time-lapses die Google onthulde op Google Earth zijn meedogenloos en onmiskenbaar. 24 miljoen afbeeldingen zijn voor iedereen beschikbaar, om ons te laten zien hoe de planeet van 1984 tot nu is veranderd. En zeker niet ten goede. Natuurlijke ruimtes die niet door menselijke aanwezigheid zijn verontreinigd, zijn steeds meer gekrompen, net als ijs, groene en weelderige gebieden.

Advertisement
Google/Youtube

Google/Youtube

In sommige gevallen heeft de natuur plaatsgemaakt voor verstedelijking (de groei van Dubai is een van de meest voorbeeldige en indrukwekkende); in andere omstandigheden zijn bossen omgevormd tot boerderijen en dorpen, of zijn gletsjers verdwenen en nooit meer teruggekomen.

Kortom: alles waar we vaak over nadenken, is pure realiteit, en dit is een handig hulpmiddel van Google om het ons te laten begrijpen. Klimaatverandering en de invloed van de mens op de planeet zijn een soort destructieve combinatie die onverbiddelijk het lot van de enige omgeving die ons kan huisvesten, voor altijd verandert.

Google/Youtube

Google/Youtube

Google heeft zijn time-lapses onderverdeeld in vijf categorieën: bossen die veranderen, kwetsbare schoonheid, energiebronnen, opwarming van de aarde en stadsuitbreiding. Dit alles, zoals uitgelegd door het bedrijf zelf, "is niet bepaald abstract en ver weg”.

"Veel mensen - zei Rebecca Moore, directeur van Earth Engine & Outreach bij Google - denken dat de effecten van klimaatverandering ver weg zijn. Met onze Time-lapses hebben we een duidelijker beeld van onze evoluerende planeet".

Google/Youtube

Google/Youtube

"Het is een functie die onmisbaar is - vervolgde Moore - voor iedereen die gevoelig is voor de kwestie, maar ook voor degenen die twijfelen of de klimaatverandering echt is".

Tegenover deze beelden kunnen we eigenlijk alleen maar onder de indruk zijn van de snelheid waarmee we in minder dan 40 jaar de aarde hebben veranderd, direct of indirect. De hoop is dat deze technologische hulpmiddelen echt nuttig kunnen zijn om iets te verbeteren, of in ieder geval om het bewustzijn wat meer te vergroten over onderwerpen die ons allemaal aangaan.

Advertisement