Ook al weet je het niet, er leven tientallen wezens zoals deze op je gezicht, en hier voeden ze zich mee

Janine image
door Janine

27 Mei 2019

Ook al weet je het niet, er leven tientallen wezens zoals deze op je gezicht, en hier voeden ze zich mee
Advertisement

Het is waarschijnlijk niet erg geruststellend om te horen, maar elke dag is er, op ons gezicht, een echt “feest” van piepkleine spinachtigen waarvan we echter niets zien, weten of horen.

Ja, het kan indrukwekkend lijken, maar er is niets om je zorgen over te maken. Hun leven in contact met ons is rustig, pijnloos, onschadelijk en kan, slechts in sommige gevallen, een probleem voor onze gezondheid zijn.

Advertisement
Deep Look/YouTube

Deep Look/YouTube

Ze worden Demodex genoemd en het zijn kleine mijten die in de poriën van het gezicht leven en zich voortdurend voeden met de talg die onze huid produceert.

Transparant, slechts 0,3 millimeter lang, zullen ze moeilijk te zien zijn zonder een microscoop. De “slaapplaatsen” die de voorkeur hebben van deze achtbenige spinnen zijn bijna altijd dicht bij de wortels van de haarzakjes van het gezicht, precies in de poriën, waar de talgklieren hun favoriete voedsel produceren.

Advertisement
K.V. Santosh/Youtube

K.V. Santosh/Youtube

Gezien het dieet op basis van talg, concentreert de Demodex zich voornamelijk daar waar de poriën groter zijn. Neus, wangen en voorhoofd zijn hun gebruikelijke nederzettingen. De biologische en olieachtige vloeistof die ons lichaam produceert om zichzelf daar gehydrateerd te houden, ontbreekt niet, wat de proliferatie van mijten ten goede komt.

Een studie die een paar jaar geleden door het tijdschrift Clinical and Experimental Dermatology werd gepubliceerd, toont de grote aanwezigheid van spinnetjes in follikels aan, waar ze de neiging hebben om zich te verspreiden. Meestal duurt hun levenscyclus niet langer dan twee weken. Bovendien hebben geleerden ontdekt dat ze niet aanwezig zijn op de huid van pasgeborenen: ze worden overgedragen door contact met volwassenen.

Deep Look/YouTube

Deep Look/YouTube

Demodexmijten vormen geen bedreiging voor de mens die hen onderdak biedt, zolang ze zich niet in te grote hoeveelheden concentreren. Wanneer dit gebeurt, kunnen ze aanleiding geven tot demodicose, een ziekte die de huid een witte of roodachtige kleur kan geven en problemen met het immuunsysteem kan veroorzaken.

Maar maak je geen zorgen: het is een statistisch gezien zeldzame aandoening. De meesten van ons leven op een rustige en "vreedzame" manier met de Demodex en geven hen kost en inwoning.

Deep Look/YouTube

Deep Look/YouTube

Advertisement