Schelden kan pijn verlichten als een medicijn: dat onthult een studie

Janine image
door Janine

07 Mei 2022

Schelden kan pijn verlichten als een medicijn: dat onthult een studie
Advertisement

Welke relatie heb jij met scheldwoorden? Geef je er gemakkelijk aan toe of vermijd je ze liever? De antwoorden op deze vragen verschillen van persoon tot persoon, op basis van het specifieke moment en vele andere factoren.

In sommige gevallen kan het echter helpen om lelijke woorden te zeggen. Dit blijkt uit de psychologische studie waarover we je gaan vertellen. Een onderzoek dat zich zelfs heeft gericht op de "genezende" kracht van vervloekingen en op hoeveel ze ons kunnen helpen om beter om te gaan met bepaalde situaties, zoals die waarin we fysieke pijn voelen. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Laten we meer te weten komen over wat wetenschappers beweren.

via Frontiers in Psychology

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Scheldwoorden als medicijn: tot die conclusie komen de psychologen van Keele University. Als het je ongeloofwaardig lijkt, denk er dan eens over na hoe je je voelde toen je bijzonder hevige pijn ervoer. Wilde je schreeuwen en jezelf misschien laten gaan, zelfs met een onbeleefde term? Als je ja hebt geantwoord, dan is het concept van dit onderzoek duidelijk: het uiten van krachttermen helpt je om je in die gevallen beter te voelen.

“Schelden heeft geen contra-indicaties, het kost niets en heeft geen bijwerkingen, in tegenstelling tot het nemen van een medicijn", zegt Richard Stephens, een van de academici die het onderzoek uitvoerde. Het scheldwoord, volgens wat ze beweren, zou ons helpen te ontspannen, onszelf te laten gaan en ons daarom af te leiden, zelfs voor een moment, van de pijn die we ervaren.

Advertisement
MTSOfan/Flickr - Not the actual photo

MTSOfan/Flickr - Not the actual photo

Vraag je je af hoe de onderzoekers tot deze conclusies zijn gekomen? We onthullen het je meteen: de praktijktest ontbrak niet, en voorzag erin dat de handen van de dienstdoende vrijwilligers werden ondergedompeld in een emmer ijskoud water. Op dat moment werd de tijd die elke persoon in de emmer doorbracht gemeten en gemiddeld hielden de mensen die scheldden het ongeveer 40 seconden langer uit dan de anderen. "Het doel van ons team - voegde Stephens eraan toe - is ook om na te gaan of dit soort taal en houding pijn kan verlichten tijdens fysiotherapie".

Natuurlijk: het is een studie die ons in veel opzichten ook doet glimlachen, en die niet zonder verbijstering was. De reden? Een patiënt zou zich ook kunnen laten gaan en tegen de arts of therapeut die voor hem zit schelden, en dat zou niet juist en productief zijn. Het onderzoek heeft in ieder geval veel over zichzelf doen praten en misschien inspireert het iemand om op deze manier te proberen te reageren!

Advertisement