Sommige mensen vinden het moeilijker dan anderen om gelukkig te zijn: de psychologie vertelt ons waarom

Janine image
door Janine

10 December 2021

Sommige mensen vinden het moeilijker dan anderen om gelukkig te zijn: de psychologie vertelt ons waarom
Advertisement

Heb je ooit het gevoel gehad niet in staat te zijn om gelukkig te kunnen zijn? Veel mensen wel, en om te begrijpen waarom - en om het probleem op te lossen - vertrouwen ze op professionals. Volgens sommige onderzoeken blijven de niveaus van angst en verdriet stijgen. Maar is echt alles verloren? Zijn we gedoemd ongelukkig te blijven en overweldigd door problemen? Een artikel gepubliceerd in Review of General Psychology in 2005 legt uit waarom sommige mensen het moeilijker vinden dan anderen om zich gelukkig te voelen.

via sonjalyubomirsky

Advertisement
Pexels

Pexels

Hoeveel invloed heeft de externe context op ons geluk en in hoeverre hangt het van ons af? Volgens deze studie hangt 50% van het geluk van mensen af ​​van hun genen. 10% hangt af van persoonlijke omstandigheden, 40% van wat "opzettelijke activiteit" wordt genoemd. Stel je dus een "gelukstaart" voor die als volgt is verdeeld, volgens welke genetica een cruciale rol speelt in onze gemoedstoestand. Zoals je je goed kunt voorstellen, is deze veronderstelling het onderwerp geweest van talrijke kritieken. Maar hoe is het mogelijk dat genetica zoveel invloed heeft? Gedragsgenetici zijn betrokken geweest bij het bestuderen ervan, om de genetische en omgevingscomponenten te schatten.

Advertisement
pexels

pexels

Naar aanleiding van de kritiek hebben de auteurs nog een artikel gepubliceerd, waarin ze erkennen dat geluk afhangt van de interactie tussen onze genetica en de omgeving waarin we leven: persoonlijke natuur en cultuur staan ​​dus niet los van elkaar, maar beïnvloeden elkaar. "Dit is de reden waarom twee mensen die in dezelfde omgeving zijn opgegroeid, verschillend kunnen reageren, wat betekent dat de veronderstelling van gedragsgenetica van een gelijke omgeving niet langer geldig is." Bovendien kunnen mensen volgens de studie meer of minder gelukkig worden, afhankelijk van hun omgevingsgevoeligheid, en dus van hun vermogen om te veranderen en zich aan te passen aan de context. Geluk zou daarom afhangen van ons vermogen om te evolueren en te verbeteren. We zijn niet bestemd om ongelukkig te zijn, maar sommige mensen hebben het moeilijker om zich aan te passen aan veranderingen. Genetica is dus niet de enige bepalende factor: de keuzes die we maken, de plek waar we wonen, de mensen om ons heen zijn allemaal variabelen die ons geluk beïnvloeden.

Advertisement