10 'Slechte' gewoontes die onverwachte voordelen hebben voor je gezondheid

door Skip

31 Maart 2018

10 'Slechte' gewoontes die onverwachte voordelen hebben voor je gezondheid
Advertisement

Een manier van leven die bestaat uit niet zulke hele gezonde gewoontes is nooit iets goeds om hoog over op te geven, maar als we even realistisch wezen dan is het toch waar dat alle ongezonde dingen uit je leven snijden heel moeilijk is.
Uit grondig onderzoek komt overigens naar voren dat een aantal van deze gewoontes zelfs een teken kun zijn van intelligentie,  en van gezondheid (ook geestelijk). Hier vind je een lijst van tien gewoontes die op een of andere manier slecht zijn voor je, maar die in tegenstelling tot wat er wordt gezegd, toch goed voor je kunnen zijn!

Advertisement

10 gewoontes die het label 'slecht' hebben, maar waar ook een gezonde kant aan zit

10 gewoontes die het label 'slecht' hebben, maar waar ook een gezonde kant aan zit

Pixabay.com

Uitstellen. Hoogleraar Adam Grant van de vooraanstaande Wharton Business School benadrukt dat soms een taak uitstellen niet alleen een teken is van luiheid, maar ook eentje van nadenken en dat je de dingen kan doen op het juiste moment.

Nagels eten. Deze gewoonte lijkt, samen met duimzuigen, een gewoonte te zijn die op den duur mensen minder gevoelig maakt voor het ontwikkelen van allergieën. Tenminste dat lijkt een studie te suggereren waarbij er bijna 30 jaar lang 1.000 mensen zijn gevolgd in hun leven.

Chronische laatkomers. Diane DeLonzor, die over dit onderwerp een zeer gewaardeerd boek heeft geschreven zegt hierover: "Deze mensen denken dat je in een uur echt kunt joggen, naar de stomerij kunt gaan, daarna naar de supermarkt en vervolgens de kinderen naar school kunt brengen. Ze hebben dus de lovenswaardige gave van het optimistisch zijn, ze hopen op het beste en verwachten het beste van het leven."

Bronnen:

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

  • Kauwgom kauwen. Is niet goed voor je want het stimuleert de spijsvertering op het moment dat dit het minste uitkomt, maar verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar het kauwen van kauwgom suggereren dat het je helpt relaxen en je tegelijkertijd helpt beter op te letten, dat je er een beter humeur door krijgt, dat het stresshormonen in het bloed vermindert (cortisol) en ten slotte schijnt het zo te zijn dat mensen die deze gewoonte hebben, beter scoren bij intelligentietests...

  • Klagen. We hebben het hier niet over die mensen voor wie nooit iets goed is, en met niets anders bezig zijn dat duidelijk te maken aan wie er ook maar in de buurt is. We hebben het over mensen die dat op een zorgvuldig gekozen moment doen, en zo ja, met welke woorden ze dat doen en met wie ze dat doen. Zij slagen er niet alleen in dingen te veranderen die zij als verkeerd zien, maar zijn ook gelukkiger dan gemiddeld.

  • Een rommelig bureau. Omringd zijn door wanorde op je werkplek zou je stimuleren om elders naar orde te zoeken, bijvoorbeeld in het werk zelf! Volgens enkele onderzoeken is het dan ook zo dat mensen die niet ervoor zorgen dat hun bureau onberispelijk is, dat die veel drukker zouden kunnen zijn met het behalen van goede resultaten in hun werk.

  • Niet stil kunnen zitten. Tijdens belangrijke vergaderingen zou het beter zijn om beter niet je benen te bewegen, niet te trommelen met je vingers en andere typische bewegingen die je maakt als je zittend je werk verricht. Maar de drang om dit wel te doen zou echt goed kunnen zijn voor de gezondheid. Bij een onderzoek in het kader van preventieve geneeskunde is er vastgesteld dat mensen die deze gewoonte hebben, over het algemeen een lagere sterftekans hebben.

Bronnen: 

Pixabay.com

Pixabay.com

  • Praten over anderen. Dit is geen uitnodiging tot het roddelen over anderen, maar je laten ontdekken dat over anderen praten om iemand te helpen op een of andere manier, ons wel een goed gevoel geeft. Opkomen bijvoorbeeld voor iemand over wie er onwaarheden worden gezegd, kan ons rustig maken en de hartslag reguleren.

  • Dagdromen. Als je dit voortdurend doet in je leven, dan geeft het geen voordeel, maar wanneer je jezelf een paar minuutjes gunt om je gedachten de vrije loop te laten, dan zal het gebeuren dat als je je weer op je werk gaat concentreren, dat je grote kans hebt je werk beter te kunnen doen en oplossingen kan bedenken waar je eerst steeds niet op kon komen.

  • Veel met tussenwerpsels spreken. Opvulwoordjes gebruiken als (uhm, ehm, hmmm, etc.) geeft misschien te denken dat je niet echt welbespraakt bent, maar het zou een manier zijn om degenen naar wie we luisteren beter te begrijpen en helpen bij het onthouden van wat er is gezegd in het gesprek. Overigens heeft een studie laten zien dat er een verband is tussen mensen die deze woordjes in ruime mate gebruiken en het hebben van een enorme toewijding en een dito ontwikkelde hardewerkersmentaliteit.

Bronnen:

Advertisement