Er is een belangrijke reden waarom je honden niet in je gezicht zou moeten laten likken

door Skip

05 April 2018

Er is een belangrijke reden waarom je honden niet in je gezicht zou moeten laten likken
Advertisement

Toen je misschien nog geen hond had zei je misschien: "Ik zou nooit mijn hond m'n gezicht laten likken", maar eigenlijk wen je heel snel aan deze gewoonte. Het is dan ook een overdadig tentoonspreiden van genegenheid waar we moeten proberen onderuit te komen, simpelweg omdat de gevaren voor de gezondheid niet van de lucht zijn en dus niet moeten worden onderschat.
Om maar even af te trappen beginnen we met een quote van dierenarts Marty Becker: "Wanneer wij elkaar groeten dan kussen wij mensen elkaar op de wang, maar ruiken honden elkaars achterste!"

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

John Oxford, docent virologie en microbiologie aan de universiteit Queen Mary University in Londen uitlegt: "In de hondenbek kunnen bacteriën zitten die heel gevaarlijk zijn voor mensen als zij ermee in contact komen, sommige zijn zelfs mogelijk dodelijk."

Een bacterie die bijvoorbeeld in het speeksel zit en in de tandvleesflora van honden (en katten) is de Capnocytophaga Canimorsus. Mensen die al een chronische ziekte zitten zijn kwetsbaarder. Onder de symptomen kunnen vallen een normaal griepje, maar ook een ernstige bloedvergiftiging.

Een ander heel gevaarlijke bacterie is de bacterie die dermatofitose veroorzaakt, een schimmelinfectie die bekender is onder de naam 'ringworm' gekenmerkt door ronde schilferige plekken op je huid, met licht opstaande randen.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Degene die een huisdier heeft doet er goed aan deze regels na te leven, zeker als er ook kinderen in huis wonen.

  • Wees er zeker van dat je je hond volgens vaste tijden en voorschriften laat inenten;
  • Sta niet toe dat je hond je gezicht likt, deel met hem geen eten of borden;
  • Als je hem gaat uitlaten let er dan op dat hij geen dingen opeet die hij op straat vindt en laat hem niet in de buurt komen van zwerfhonden;
  • Geef hem geen rauw voedsel te eten (vlees, eieren, vis);
  • Maak regelmatig zijn voer- en drinkbak schoon.

Deze regels zijn belangrijk, ook omdat honden, al zie je dat niet, stafylokokkenbacteriën bij zich kunnen dragen (MRSA) welke gevaarlijke ziekten kan veroorzaken, omdat ze resistent zijn tegen antibiotica.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201105/do-we-treat-dogs-the-same-way-children-in-our-families

https://www.livescience.com/32342-is-a-dogs-mouth-cleaner-than-a-humans.html

Advertisement