Weet je waar ons vet heengaat als we afvallen? Het antwoord zal je verbazen

door Skip

30 Maart 2018

Weet je waar ons vet heengaat als we afvallen? Het antwoord zal je verbazen
Advertisement

De beweging van mensen die hun gezondheid willen bevorderen wordt steeds groter, en daarmee ook het aantal experts, die het denken te zijn en die het gewoon zijn, van voeding en sport. Maar een onderzoek dat is uitgevoerd door een team Australische onderzoekers heeft laten zien dat als het aankomt op lichaamsvet, niemand echt weet waar dat heengaat wanneer we overbodig vet beginnen te verwerken. Door deze vraag te stellen aan 150 beroepsmensen uit de sector (denk aan medici, sportcoaches en diëtisten), lijkt dat alleen drie het goede antwoord hebben gegeven!

Advertisement

Kunt u zeggen waar het vet heengaat dat we verbranden?

Kunt u zeggen waar het vet heengaat dat we verbranden?

Pixabay.com

Bij een studie die is gedaan door de University of New South Wales was het de insteek om enkele aspecten te onderzoeken die betrekking hebben op de verwerking van lichaamsvet. Toen biotechnologen echter bezig waren met het wetenschap-technische aspect van het onderzoek, hebben andere leden van het team een enquête opgesteld waar ze in wilden schatten hoe goed de experts binnen de sector geïnformeerd waren.

Zoals assistent onderzoeker Ruben Meerman en leidinghebbende docent Andrew Brown hebben laten zien: "Het is de wijdverbreide opvatting dat vet wordt omgezet in energie, maar het probleem met deze theorie is dat hiermee de wet van materiebehoud wordt geschonden, waaraan alle chemische reacties onderhevig zijn". Andere mensen hebben geantwoord dat "vet wordt omgezet in spieren, maar dit is onmogelijk".

Advertisement

En dus?

En dus?

Pixabay.com

Het mysterie wordt ontsluierd: "vet wordt omgezet in water en koolstofdioxide, het eerste raak je normaal kwijt via urine of zweten, de tweede door uit te ademen.
Bijvoorbeeld: als je 10 kilogram vet kwijtraakt, dan wordt 8,4 kilogram hiervan uitgeademd en wordt de resterende 1,6 kilogram H₂O".

Hoewel dit door het merendeel van de mensen zal verbazen, is dit toch een veelvoorkomend verschijnsel: "We hebben het niet door, maar bijna alles wat we eten wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Slechts een deel hiervan komt daadwerkelijk onverteerd in de darmen terecht en dat zijn voedingsvezels. Het grotere deel wordt snel omgezet en opgenomen door organen, door het bloed en vervolgens uitgestoten door het lichaam zoals al eerder gezegd".

Zou jij het goede antwoord hebben gegeven?

Bronnen:

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7257
https://theconversation.com/when-we-lose-weight-where-does-it-go-91594

Advertisement