Transgender wint vrouwenrace, maar wordt gediskwalificeerd: "Ze verdient de medaille niet"

Janine image
door Janine

20 December 2022

Transgender wint vrouwenrace, maar wordt gediskwalificeerd: "Ze verdient de medaille niet"
Advertisement

Mensen die besluiten een pad in te slaan dat hen naar een geslachtsverandering leidt, worden met tal van moeilijkheden geconfronteerd, zowel fysiek als psychologisch: het volgen van een soortgelijk pad is zeker niet gemakkelijk, maar eenmaal voltooid, is het doel om rust te vinden. Vaak worden ze echter geconfronteerd met vervelende situaties en hebben ze te maken met discriminatie. Een voorbeeld hiervan is de transgender vrouw die na het winnen van een vrouwenrace werd gediskwalificeerd omdat ze niet als vrouw werd beschouwd.

Advertisement

Hebben transgenders hetzelfde recht om te sporten als alle anderen? Een kwestie waarover al geruime tijd wordt gedebatteerd, vooral als het gaat om vrouwen die voorheen mannen waren. De twijfels houden verband met de fysieke kracht die in biologisch mannelijke lichamen hoger zou zijn en daarom in bepaalde disciplines een voordeel zouden hebben in vergelijking met vrouwelijke. Tegelijkertijd lijkt het uitsluiten van deze mensen van sportwedstrijden een discriminerend gebaar.

De hoofdpersoon was Johana Trujillo, een transgender vrouw die deelnam aan een hardloopwedstrijd voor vrouwen, georganiseerd door de Universiteit van de Andes in Táchira, Venezuela. Johana kwalificeerde zich als eerste, kwam over de finish en verdiende de titel van winnares. De organisatie besloot haar vanwege haar toestand echter de prijs niet toe te kennen en riep een andere deelneemster uit tot winnares. Voor Trujillo, die de dagen voorafgaand aan de race hard had getraind, was het een onrechtvaardige actie en vergelijkbaar met discriminatie.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Een leraar, een oudere persoon, zei tegen me waar iedereen bij was: 'Hoe heet dit?' Ik ben een mens, mijn toestand is te bewonderen, want niet iedereen heeft de moed die ik had om mijn identiteit aan te nemen", zei Johana, die besloot het feit te melden, gesteund door verschillende organisaties die strijden voor de mensenrechten van transgenders.

De vrouw vatte het gebeurde zeer slecht op en vooral het feit dat ze te horen kreeg dat ze de prijs niet verdiende, aangezien ze niet zou hebben deelgenomen zoals de anderen. Ze legde uit dat er tot aan de finish geen probleem was geweest en dat niemand haar op een beledigende of ongepaste manier had aangesproken. "Terwijl sommige mensen slapen en schade aanrichten, doe ik aan sport, dus het is niet juist dat ze me neerhalen vanwege mijn toestand. Ik verdien respect, ik ben een moedige vrouw, ik heb waarden en gezonde principes en ik adem zoals elk mens. Het is niet juist dat ik vandaag vroeg ben opgestaan ​​om te winnen en zo word behandeld."

Wat denk jij ervan? Vind je het oneerlijk wat er is gebeurd?

Advertisement