Door geen enkele andere sport ga je langer leven dan hardlopen: met een uur trainen heb je zeven uur winst

door Skip

28 April 2017

Door geen enkele andere sport ga je langer leven dan hardlopen: met een uur trainen heb je zeven uur winst
Advertisement

Mensen die willen afvallen wordt als eerste aanbevolen om te gaan hardlopen, maar nu is er echter een interessant onderzoek gedaan naar de gezondheid van hardlopers. Het blijkt dat deze manier van bewegen de levensverwachting verhoogt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Iowa State University. Er zijn medische gegevens vergeleken met fysieke data onder een groep mensen; duidelijk werd dat er enorm verschillen zitten tussen de gegevens van mensen die wel en mensen die niet hardlopen, maar ook tussen die van mensen die aan een andere sport doen!

via nytimes.com

Advertisement

Een uur lopen levert je... zeven uur langer leven op!

Een uur lopen levert je... zeven uur langer leven op!

Graphic Stock

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die het risico lopen om voortijdig te sterven dat hun kans met 25 tot 40% wordt verlaagd en dat gemiddeld hardlopers drie jaar langer leven dan niet-hardlopers. Maar er is nog meer: de gegevens zijn ook van toepassing op mensen die sporadisch hardlopen, of het rokers zijn, of mensen zijn die alcohol drinken, overgewicht of problemen met de bloeddruk hebben, dat maakt allemaal niet uit.
Maar hoeveel moet je dan hebben gelopen om te mogen hopen op die zo gekoesterde winst? Uitgaande van de data die voorhanden zijn, is een paar uur per week al genoeg. In een tijdspanne vna 40 jaar zou je dan op vijfenhalve maand zitten, maar dan zou je er wel 3,2 jaar bij krijgen in je leven, of 2,8 jaar "netto." Nog simpeler gezegd, door een uurtje hardlopen leef je 7 uur langer.

Maar let wel op, want in een ander artikel hebben we je verteld dat hardlopen ook slecht kan zijn voor je lijf aangezien de manier waarop je hardloopt (te lang of op een verkeerde manier) je meer kans hebt op pech. Dit komt doordat  we allemaal min of meer disbalansen in onze spieren hebben en/of al bestaande problemen van verschillende aard. Wanneer dit wordt genegeerd of onderschat, dan wordt hardlopen de perfecte manier om jezelf schade te berokkenen of problemen te vergergeren.

De onderzoeksresultaten mogen niet zodanig worden geïnterpreteerd dat hardlopen kan worden gezien als het elixer dat je een langer leven schenkt want het is zeer waarschijnlijk dat mensen die hardlopen ook een gezondere levensstijl hebben dan mensen die niet sporten, maar vergeleken met ander sporten is dit toch wel de meest doeltreffende manier om je gezondheid te verbeteren

Advertisement