De echte reden waarom honden gras eten, is niet wat je denkt

Janine image
door Janine

04 Juli 2023

De echte reden waarom honden gras eten, is niet wat je denkt
Advertisement

Iedereen die een hond heeft of er elke dag een tegenkomt, kan niet anders dan hebben opgemerkt dat ze wat plukjes gras uit de grond halen, erop kauwen en ze vervolgens door te slikken. Deze merkwaardige gewoonte is erg populair en wijdverspreid onder onze trouwe viervoeters, maar waarom? De reden is niet wat iedereen denkt en zich voorstelt, en het heeft ook niets te maken met spelen of eetlust. Laten we eens kijken wat de echte verklaring is en wat het verbergt.

via Greencross Vets

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Waarom eten honden gras? Als je er thuis een hebt, heb je hem vast en zeker tijdens je dagelijkse wandeling, op het grasveld in je tuin, of in de berm wat grassprietjes zien eten. Dit specifieke gedrag verbergt precieze redenen die je je waarschijnlijk niet kunt voorstellen.

In werkelijkheid zijn ze niet op zoek naar iets te eten, gedreven door een onverzadigbare eetlust, noch is hun actie verbonden met het zoeken naar aandacht of, nogmaals, met een louter speels moment. Je hond speelt niet, maar hij heeft een geldige reden om gras te willen eten. Zoals we weten, vertonen onze dieren verschillende gedragingen die we niet onmiddellijk kunnen begrijpen en die ons verwarren: hun natuur is duidelijk heel anders dan de onze, daarom kan het erg ingewikkeld zijn om hun houding te interpreteren en er de juiste betekenis aan te geven.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Als je hem bijvoorbeeld door het huis ziet rennen zonder te stoppen, of als hij door de kamer dwaalt, is hij in werkelijkheid niet op zoek naar iets speciaals, maar wil hij alle energie kwijt die hij gedurende de dag heeft verzameld, waarin hij misschien minder de deur uit is geweest dan normaal. Als je daarentegen merkt dat hij begint rond te draaien terwijl hij probeert in zijn staart te bijten, kunnen dit symptomen zijn van oorpijn of overmatige stress, situaties die onmiddellijke controle vereisen.

Hondenexperts en dierenartsen raden aan dat we onze honden altijd goed moeten observeren, omdat ze signalen kunnen verbergen die snel moeten worden begrepen. In het geval van gras eten is het in werkelijkheid een heel normale gewoonte. Ongeveer 80% van de honden voedt zich met planten, met een voorkeur voor grassprieten, en de belangrijkste reden is om hun lichaam te zuiveren, ook vanwege een gastro-intestinaal probleem dat onmiddellijke controle vereist.

Het feit dat ze gras eten om braken op te wekken, is daarentegen een veel voorkomende mythe: dit komt maar heel weinig voor.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Gras is in feite een irriterende stof die in staat is de afscheiding van vloeistoffen die braken stimuleren te verhogen. Bovendien bevat het minerale zouten en vezels die de spijsvertering bevorderen. Als je hond dus gras eet, krijgt hij mogelijk niet de juiste voedingsstoffen uit zijn normale voeding. Gras eten na een regenbui daarentegen is slechts een poging om de mond te verfrissen, maar kijk uit voor pesticiden!

Ten slotte is het soms slechts een gewoonte die is geërfd van wolven, voorouders van honden. Als je merkt dat je hond gras eet, zorg er dan voor dat de reden niet verband houdt met een gezondheidsprobleem. Als je merkt dat het gedrag aanhoudt en hij meerdere dagen blijft braken, breng hem dan meteen naar een dierenarts. Is het je ooit opgevallen dat je hond gras eet?

Advertisement