Katten kunnen hun klauwen verbergen en intrekken, maar honden niet: dit is de reden voor dit verschil

Janine image
door Janine

28 April 2024

Een kat die met één poot naar voren ligt, laat zijn scherpe klauwen zien
Advertisement

Honden en katten behoren tot de meest geliefde en geadopteerde huisdieren. Hoewel ze allebei klauwen hebben, kan alleen de laatste ze laten zien of intrekken. Wat is de reden voor dit verschil?

Advertisement

Katten gebruiken hun nagels, honden niet

Een rood katje uit Montreal toont trots zijn klauwen

Anasiz/Wikimedia commons - Public domain

Als je een kat hebt, weet je hoe schattig dit dier kan zijn, op één klein detail na: zijn bijzonder scherpe nagels. Deze uitsteeksels, klauwen genaamd, worden vaak op stoelen en banken gebruikt om te krabben, maar de vraag rijst: waarom kunnen deze katachtigen, in tegenstelling tot honden, wiens nagels voortdurend in het volle zicht zijn, ze intrekken en schijnbaar onschuldige poten tonen? Bovendien gebruiken honden hun nagels bijna nooit en als ze zich moeten verdedigen, gebruiken ze hun tanden als belangrijkste wapen.

Ondanks het feit dat hun klauwen altijd zichtbaar zijn en ze niet kunnen intrekken, doen honden niets om ze te scherpen: ze klimmen niet in bomen, ze krabben niet aan meubels en alleen als het moet, bijten ze. Hun aanhangsels zijn uitwendig geblokkeerd en bijna nutteloos. Toch lijken de poten van katten en honden op het eerste gezicht erg op elkaar: ze lopen allebei “op hun tenen”, waarbij hun hielen nooit de grond raken, en hebben vier tenen aan hun achterpoten en vijf aan hun voorpoten, inclusief de zogenaamde wolfsklauw.

Waarom dan toch dat verschil?

Advertisement

Dit is de reden waarom de nagels van katten intrekbaar zijn

Intrekbare klauw van een huiskat in een uitgestrekte positie en de poot van een hond in een menselijke hand

Holly Cheng/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 / Pixabay

Op anatomisch niveau is er echter een verschil dat onbeduidend lijkt, maar in werkelijkheid een enorm verschil maakt. Het gaat om het middelste kootje, dat bij de hond een symmetrische vorm behoudt, terwijl dit bij de kat niet het geval is. Dit betekent dat de hond het distale kootje, of derde kootje, alleen naar achteren kan tillen, terwijl de kat, als hij zijn spieren ontspant, het naar het middelste kootje kan draaien en het in de poot kan terugtrekken.

Dit vermogen beschermt de klauwen en voorkomt dat ze slijten tijdens het lopen op verschillende oppervlakken. De hondenklauwen daarentegen hebben de neiging om veel gemakkelijker te vervormen en bot te worden bij contact met de grond, waardoor ze een herkenbaar geluid produceren wanneer ze zich door het huis bewegen. Daarom zijn de voetstappen van katten zo stil en zacht. Katten en honden stammen af van dezelfde voorouders, de Miacidae, kleine zoogdieren die 62 miljoen jaar geleden op aarde verschenen en die graag in bomen klommen in de dichte vegetatie die de planeet bevolkte, dankzij de half-liggende duimnagels van hun voorpoten en scherpe klauwen.

Katten en honden, evolutionaire verschillen en gebruik van nagels

Katten en honden, evolutionaire verschillen en gebruik van nagels

Toen de carnivoren verschenen, splitsten ze zich in twee verschillende families, die van hondachtigen en katachtigen, voorouders van respectievelijk wolven, vossen, coyotes en jakhalzen en van panters, leeuwen, poema's, tijgers en cheeta's. De evolutie leidde ertoe dat de tweede groep de roofzuchtige activiteit voortzette door gebruik te maken van de klauwen en in bomen te klimmen om zich te verbergen voor roofdieren, terwijl de hondachtigen werden verdeeld in drie verschillende ondersoorten, waaronder de caninae, die 32 miljoen jaar geleden de honden werden die we vandaag de dag kennen.

Moderne katten hebben daarom niet alleen het intrekbare vermogen behouden, maar ook het instinct om hun klauwen te gebruiken, die ze vrijgeven door de spieren van hun voorpoten te buigen. Uiteindelijk is het een kenmerk dat is afgeleid van predatie, dat katten gebruiken om te jagen. Huiskatten hoeven niet naar voedsel te zoeken, maar ze zijn van nature zowel jagers als prooidieren en moeten hun klauwen van nature gebruiken: een speeltje om zich uit te leven is perfect om stoom af te blazen, net als ze op het hoogste meubilair in huis laten klimmen.

Advertisement