Volgens onderzoek hangt het succes van een persoon ook af van de beginletter van de achternaam

Janine image
door Janine

03 Mei 2024

Advertisement

Kan de naam enige invloed hebben op de cijfers die aan de universiteit worden behaald? Volgens een groep onderzoekers is het antwoord ja. Hier is hoe en waarom.

Universitaire cijfers: zijn ze afhankelijk van de beginletter van de achternaam?

Nieuw onderzoek door een team van onderzoekers aan de Universiteit van Michigan, VS, heeft een verband ontdekt tussen de achternamen van studenten en lage schoolcijfers. Als we dachten dat hard studeren voldoende was om een ​​voldoening gevende beoordeling te krijgen, lijkt de wetenschap aan te tonen dat iets anders het succes van een toets kan beïnvloeden: wat precies?

Blijkbaar kunnen studenten met een achternaam met initialen die niet bovenaan het alfabet staan, benadeeld worden. Aan de andere kant, zouden de “eersten van de klas” in het alfabetische register natuurlijk ook de beste van de klas zijn en betere cijfers behalen. Maar hoe is dit mogelijk en wat veroorzaakt deze ongelijkheid?

Advertisement

Studenten benadeeld? De schuld van Canvas

Freepik

Onderzoekers onderzochten ruim dertig miljoen examens van UM-studenten en kwamen tot de conclusie dat degenen met een achternaam lager in alfabetische volgorde, lagere cijfers halen. Dit zou te wijten zijn aan de standaard alfabetische volgorde en “vooroordelen” bij de evaluatie van de toetsen van Canvas, een veelgebruikt online leermanagementsysteem.

Het systeem is in feite gebaseerd op de alfabetische volgorde van de achternamen van studenten, en zou niet alleen lagere cijfers, maar ook scherpere opmerkingen en minder vriendelijke oordelen reserveren voor degenen die zich in een achtergestelde positie op deze lijst bevinden. Dit heeft ertoe geleid dat afgestudeerde studenten na hun afstuderen klachten hebben ingediend. Jun Li, professor technologie aan de Ross School of Business van de UM en co-auteur van het onderzoek, verklaarde: “We besteden veel tijd aan het nadenken over hoe we de waardering eerlijk en accuraat kunnen maken, maar zelfs voor mij was het echt verrassend. Het kwam pas bij ons op toen we naar de gegevens keken en beseften dat de volgorde een verschil maakt."

De initiaal van de achternaam beïnvloedde het gemiddelde van de studenten

Freepik

Het team verzamelde gegevens over opdrachten die tussen herfst 2014 en zomer 2022 op Canvas waren geregistreerd. Op dat punt integreerden ze de programmagegevens met gegevens uit universiteitsdossiers, die informatie rapporteren over de demografische gegevens en het studietraject van universiteitsstudenten. De resultaten kunnen worden uitgebreid naar alle cursussen en faculteiten, aangezien dit een veel voorkomend ontwerpprobleem is bij leermanagementsystemen: het standaard alfabetisch sorteren van toetsen.

Bij het onderzoeken van de toetsen merkten de onderzoekers een slechte kwaliteit in de evaluatie, waarbij ze opmerkten dat degenen met een achternaam die begint met de letters A, B, C, D of E een cijfer kregen dat 0,3 punten hoger was vergeleken met wanneer de tests willekeurig werden beoordeeld. De volgende achternamen in de volgorde kregen daarentegen een lagere beoordeling van 0,3 punten, voor een totaal verschil van 0,6. Wat als de evaluatie van Z naar A gaat? Het resultaat is omgedraaid: de achternamen A, B, C, D en E krijgen lagere cijfers en omgekeerd. De alfabetische volgorde is daarom doorslaggevend, ook al lijkt her verschil minimaal, en heeft deze het gemiddelde van de studenten tijdens hun universitaire carrière beïnvloed.

Volgens onderzoekers Li, Jiaxin Pei en Zhihan Elena Wang is de eenvoudigste oplossing het instellen van de willekeurige beoordelingsmodus als standaard. Bovendien moeten meer beoordelaars aangesteld worden voor de grotere klassen, onder wie het correctiewerk moet worden verdeeld, dat vrij moet zijn van elk vooroordeel. Uit het onderzoek bleek ook dat het verschil in scores groter was voor humanistische vakken, waarschijnlijk omdat ze moeilijker te interpreteren zijn door het instrument, in tegenstelling tot techniek, wiskunde en natuurwetenschappen, waarvan de antwoorden specifieker zijn.

Advertisement