Wat werd er gebruikt voordat toiletpapier werd uitgevonden? Je raadt het nooit

Janine image
door Janine

01 Juli 2023

Wat werd er gebruikt voordat toiletpapier werd uitgevonden? Je raadt het nooit
Advertisement

Toiletpapier is een echt onmisbaar huishoudelijk hulpmiddel voor dagelijks gebruik, maar het heeft niet altijd bestaan. In werkelijkheid is het niet eens zo lang geleden uitgevonden, ook al lijkt het moeilijk om je voor te stellen dat je zonder zou moeten leven. Onze voorouders moesten het echter zonder doen, net als veel andere gemakken die ons dagelijks leven praktischer, gemakkelijker en soepeler maken. Wat hebben ze gebruikt en welke oplossingen hadden ze? Laten we er samen achter komen.

via Live Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het is voor ons heel gemakkelijk om dit artikel in elke supermarkt te vinden en we zouden geen geldige alternatieven kunnen bedenken voor sommige van onze primaire behoeften. Toch is dit niet altijd het geval geweest en hebben degenen die ons voorgingen hun toevlucht moeten nemen tot zeer verschillende systemen.

Toiletpapier werd in 1857 uitgevonden door de Amerikaanse ondernemer Joseph Gayetty, die hij Gayetty's Medicated Paper noemde, gemaakt van katoen en gedrenkt in aloë vera. Het duurde een paar decennia voordat het populair werd, maar het model dat we tegenwoordig gewend zijn te gebruiken, is pas in het begin van de twintigste eeuw bedacht. Wat werd daarvoor in de plaats gebruikt? De oplossingen waren verschillend, afhankelijk van de landen en culturen. Er werden verschillende materialen gebruikt om zich schoon te maken na gebruik van het toilet, zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong. In elk geval was geen van deze ook maar enigszins comfortabel.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De oude Romeinen maakten bijvoorbeeld sponzen gedrenkt in water en azijn die aan stokjes waren vastgemaakt, terwijl de oude Grieken aardewerk gebruikten. Voor het schoonmaken werden schelpsplinters gebruikt, veel minder uitnodigend dan de oplossing die de Vikingen gebruikten, namelijk schapenwol. De Arabieren daarentegen gebruikten gewoon hun linkerhand.

In China daarentegen werd een product uitgevonden dat erg lijkt op modern toiletpapier, gemaakt van plantaardige vezels, voornamelijk hennep: er zijn overblijfselen van deze uitvinding gevonden en gedateerd in de 2e eeuw voor Christus.

Kun je je een toilet voorstellen zonder wc-papier? Kende je deze eeuwenoude manieren van intieme verzorging?

Advertisement