Nu weten we of stress echt grijs haar kan veroorzaken

Janine image
door Janine

06 Januari 2024

Nu weten we of stress echt grijs haar kan veroorzaken
Advertisement

Hevige stress kan ervoor zorgen dat je grijze haren krijgt, zo wordt gezegd. Natuurlijk zouden we geneigd kunnen zijn deze overtuiging af te doen als bijgeloof, maar toch schuilt er een kern van waarheid achter. Volgens sommige onderzoeken over dit onderwerp kan stress de kleur van ons haar beïnvloeden. Laten we eens kijken waarom, en of er een manier is om het proces om te keren.

Advertisement

De oorzaken van grijze haren

De oorzaken van grijze haren

Pexels

De natuurlijke oorzaak die leidt tot pigmentverlies in het haar is veroudering. Toch hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat er een diepgaand verband bestaat tussen stress, of tegenspoed in het algemeen, en grijs haar bij mensen. In de regel is grijs haar in feite het resultaat van de geleidelijke dood van pigmentcellen in de haarzakjes. In de praktijk wordt het haar grijs en vervolgens wit door een tekort aan melanine.

Hoewel het verband tussen stress en grijs haar bij muizen is onderzocht, is dit fenomeen bij mensen nog niet aangetoond. Een onderzoek uit 2021 leverde in plaats daarvan concreet bewijs van dit verband, via een experiment uitgevoerd op 14 vrijwilligers en een onverwachte conclusie. Zodra de stress is verminderd, is het wellicht mogelijk om je oorspronkelijke haarkleur terug te krijgen.

Advertisement

Onderzoek om het verband tussen stress en grijs haar aan te tonen

Onderzoek om het verband tussen stress en grijs haar aan te tonen

Pexels

Bij het onderzoek van Columbia University waren 14 gezonde deelnemers tussen 9 en 65 jaar betrokken, die al tekenen van grijs of wit haar vertoonden. Op dit punt gebruikten de onderzoekers een scantechniek met hoge resolutie om eventuele tekenen van pigmentverlies te detecteren. Uit een eerste resultaat bleek dus dat het haar van dezelfde proefpersoon zeer kleine kleurvariaties vertoonde, wat duidde op een discontinu pigmentverlies.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat er een verband bestaat tussen veranderingen in de haarpigmentatie en stresscycli. Bijzonder interessant is het voorbeeld van een deelnemer die bij terugkomst van vakantie merkte dat sommige grijze haren weer donker waren geworden. Uiteraard kunnen we niet afgaan op één enkel voorbeeld, dat hooguit anekdotisch is, maar het is een mogelijkheid waarmee rekening kan worden gehouden, misschien bij vervolgonderzoek.

Stress en grijs haar: de toekomst van het onderzoek

Stress en grijs haar: de toekomst van het onderzoek

reallifecatgirl/Reddit

Om een ​​antwoord te vinden, analyseerden onderzoekers de verschillende eiwitten die in haren aanwezig waren. Op deze manier ontdekten ze een verband tussen grijs haar en eiwitten die geassocieerd zijn met mitochondriën, wat duidt op metabolische stress. Tegelijkertijd suggereerden ze, met behulp van een wiskundig model om de resultaten uit te breiden naar een grotere groep mensen, dat grijs haar in sommige omstandigheden zijn oorspronkelijke kleur kan herstellen.

Dit is geen universele oplossing voor het ouder worden, en we moeten niet vergeten dat correlatie in de wetenschap niet synoniem is met een causaal verband. Op dit moment bevinden we ons voor onderzoek naar stress en grijs haar min of meer op de dunne grens tussen de twee concepten. Er zijn nog steeds veel open vragen en er wordt gewacht op verder onderzoek om de biologische processen te begrijpen die tot dit fenomeen leiden, in de hoop te begrijpen hoe het effect van stress op het haar kan worden omgedraaid.

Advertisement