Parkinson: experimentele behandeling geeft uitstekende resultaten bij patiënten die aan de ziekte lijden

Janine image
door Janine

02 Juni 2022

Parkinson: experimentele behandeling geeft uitstekende resultaten bij patiënten die aan de ziekte lijden
Advertisement

Onder de ziekten die op oudere leeftijd voorkomen, is er de ziekte van Parkinson. Het is een neurodegeneratieve aandoening, die deel uitmaakt van de groep pathologieën die "bewegingsstoornissen" worden genoemd, met een langzaam maar progressief verloop. De aanvangsleeftijd is over het algemeen rond de 60 jaar, maar in ongeveer 5% van de gevallen treden de symptomen op jonge leeftijd op. De fysieke gevolgen van Parkinson manifesteren zich door stijfheid, tremor in rust, posturale instabiliteit en hogere traagheid in automatische bewegingen.

Wetenschappers hebben voor het eerst een behandeling bedacht die de symptomen van de ziekte ongedaan zou kunnen maken.

via BBC

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Nieuws dat hoop geeft aan iedereen die aan deze pathologie lijdt en dat een keerpunt van extreem belang zou kunnen zijn.

Tony Howell was de eerste patiënt ter wereld die de innovatieve behandeling ontving door deel te nemen aan een medische proef. Zijn getuigenis is ronduit enthousiast, maar laten we eens kijken hoe het ging en wat het is.

De man kreeg, in het Southmead Hospital in Bristol, een klein implantaat dat de gevolgen van de ziekte ongedaan zou kunnen maken.

Het apparaat voert diepe hersenstimulatie (DBS) uit, werkt in op de slecht functionerende delen van de hersenen en stuurt elektrische impulsen rechtstreeks naar de door neurodegeneratie getroffen gebieden.

Hoe wordt het apparaat geplaatst?

Door een ingreep, waarbij een batterij ter grootte van een pacemaker in de borst of maag wordt geïmplanteerd, die vervolgens wordt verbonden met draden onder de huid die de hersenen bereiken.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De operatie, in de vroege stadia van het proces, duurde ongeveer zes uur, daarna werd de helft van de tijd bereikt, waardoor de procedure in slechts ongeveer drie uur werd afgerond.

De uitstekende resultaten voor Howell zijn al duidelijk, omdat ze ongelooflijke verbeteringen hebben aangebracht in zijn leven en dat van de mensen om hem heen.

“Je kunt pas begrijpen hoe frustrerend de ziekte van Parkinson is als het jou overkomt. Zelfs het strikken van je schoenen wordt moeilijk, het beïnvloedt het dagelijks leven”, vertelde hij.

Het reversieproces is nog niet voltooid, maar voor de man zijn de veranderingen die DBS veroorzaakt, naar zijn mening "verrassend".

Voordat hij de operatie onderging, probeerde hij een wandeling te maken, niet in staat om meer dan 180 meter af te leggen. Na de operatie behaalde hij het resultaat van 4 kilometer te voet.

"Het was geweldig", zei Howell.

Een resultaat dat ongetwijfeld een geavanceerde behandeling aanmoedigt en het leven van veel patiënten ten goede kan veranderen.

Advertisement