Heb je problemen met geheugen en concentratie opgemerkt? De schuld zou het "domheidsvirus" kunnen zijn

Janine image
door Janine

08 Maart 2022

Heb je problemen met geheugen en concentratie opgemerkt? De schuld zou het "domheidsvirus" kunnen zijn
Advertisement

Heb je ooit een verandering in je denkvermogen opgemerkt? Het verstrijken van de tijd en de levensstijl kunnen onze cognitieve functies beïnvloeden en aspecten zoals geheugen en concentratievermogen aantasten. Meestal wordt bij deze kleine tekorten de vinger gewezen naar het ouder worden of overmatige stress door een te hectisch levensritme, gebrek aan slaap of een fosforarm dieet.

Volgens een Amerikaans onderzoek zou het in sommige gevallen - ongeveer de helft - in werkelijkheid de schuld van een virus kunnen zijn.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het onderzoek omvatte wetenschappers van de Universiteit van Nebraska en de Johns Hopkins Universiteit van Baltimore en identificeerde een virus dat in staat is hersengenen aanzienlijk aan te tasten.

De test omvatte 92 vrijwilligers, onderworpen aan keeluitstrijkjes: 40 van hen toonden de aanwezigheid van het chlorovirus ATCV-1. Personen die positief testten, vertoonden een achteruitgang van de hersenfunctie in vergelijking met anderen, met slechtere resultaten in intelligentietests die waren gekalibreerd op basis van het opleidingsniveau en de leeftijd van de deelnemers.

Volgens deze gegevens zou de helft van de mensen onwetend drager kunnen zijn van het "domheidsvirus".

De onderzoekers vonden bevestiging van de correlatie tussen het virus en verminderde mentale vermogens door het virus te injecteren in laboratoriummuizen, die een daadwerkelijke achteruitgang in geheugen, herkenning en ruimtelijk bewustzijn rapporteerden.

De tests toonden aan hoe het virus de barrière tussen bloed en weefsel was gepasseerd en enkele hersengenen had bereikt, waaronder die welke betrokken zijn bij de aanmaak van dopamine.

Maar waar komt het virus vandaan? Voor dit onderzoek stond ATCV-1 al bekend om zijn aanwezigheid in de voor zoetwatermeren typische groene algen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De eerste die het identificeerde was James Van Etten, bioloog aan de Universiteit van Nebraska die het virus voor het eerst in algen identificeerde.

Het onderzoeksteam heeft niet duidelijk vastgesteld hoe het virus de keel van mensen bereikt: aangezien niet alleen zwemliefhebbers besmet raken, zou kunnen worden uitgesloten dat de oorzaak direct contact met algen is.

De alternatieve hypothese is dat mensen het chlorovirus al geruime tijd hebben ontwikkeld, maar dat het nooit in het menselijk lichaam is geïdentificeerd.

Professor Robert Yolken van de Johns Hopkins, auteur van de studie, zei dat er miljoenen onontgonnen virussen zijn die ons lichaam herbergen: "We beginnen er echt achter te komen wat sommige van deze agentia die we bij ons hebben, echt zouden kunnen doen. Ik denk dat dit het begin is van een andere manier om naar infectieuze agentia te kijken, niet naar degenen die binnenkomen, veel schade aanrichten en dan vertrekken, zoals ebola of griep. Dit zijn agentia die we al langer met ons meedragen en die subtiele effecten kunnen hebben op onze cognitie en ons gedrag."

Omdat de oorzaken van de infectie niet duidelijk zijn, is het beter om weg te blijven van groene algen als je besluit in een meer te gaan zwemmen.

Advertisement