Fotograaf bewijst het ongelijk van flat-earthers door een basketbal te gebruiken

Janine image
door Janine

06 Maart 2022

Fotograaf bewijst het ongelijk van flat-earthers door een basketbal te gebruiken
Advertisement

De “Flat Earth Society" is een in Engeland ontstane vereniging die het idee ondersteunt dat de aarde plat is. In de loop der jaren heeft het veel aanhangers verzameld, gedefinieerd als "flat-earthers". Een 36-jarige fotograaf en ingenieur genaamd Jeff gebruikte een schijnbaar bizar systeem om flat-earthers te bewijzen dat de logica waarop ze altijd hebben vertrouwd om te beweren dat de aarde plat is, verkeerd is.

via uselesspickles/imgur

Advertisement
uselesspickles/imgur

uselesspickles/imgur

De man gebruikte een basketbal en de lens van een camera om de kromming van de aarde te simuleren. De man stelde zich toen voor dat er een klein persoon boven het oppervlak van de bal was. Vanuit het gezichtspunt van dat kleine wezen zou de horizon van de basketbal plat lijken. Als we dat van het kleine wezen als het enige gezichtspunt beschouwen, lijdt het geen twijfel: het oppervlak waarin het leeft is vlak, en we kunnen het zien aan de hand van de afbeelding die door Jeff is gemaakt. Als je echter van buitenaf naar het oppervlak kijkt, realiseer je je - in het geval van de basketbal - dat het oppervlak rond is. Jeff's boodschap aan de flat-earthers is duidelijk: ze observeren de aarde door alleen naar de horizon te kijken.

Advertisement
uselesspickles/imgur

uselesspickles/imgur

Het experiment van Jeff wil niet bewijzen dat de aarde rond is, maar dat het oppervlak van een bol plat kan lijken. Flat-earthers geloven namelijk dat de platte horizon een duidelijke demonstratie is van het feit dat het oppervlak van de aarde plat is, maar Jeff geeft ons het bewijs dat de platte horizon geen overweldigend bewijs is dat in staat is om de vorm van de aarde te bepalen. Jeff vergelijkt, om zijn experiment te bevestigen, het oppervlak van de bal met dat van de aarde, dankzij proportionele berekeningen die vergelijkingen mogelijk maken:

Het eindresultaat: de bijgesneden afbeelding van de “horizon” van de basketbal is waarschijnlijk ongeveer 2,75 mm breed.

De bal is een basketbal van "officiële grootte” van een bedrijf genaamd "Baden". Hun website vermeldt hun "officiële grootte” ballen als een omtrek van 29,5" (749,3 mm).

De omtrek van de aarde is ongeveer 40.075 km. Dus is deze “horizon” van de basketbal gelijk aan de hoeveelheid kromming die je zou zien als je naar 147 km (91 mijl) van de horizon naar de aarde kijkt."

Kortom, wie naar de basketbal en de aarde kijkt, alleen kijkend naar de horizonlijn, heeft gelijk: beide oppervlakken lijken plat. Maar om de ware aard van een situatie of een planeet te bepalen, is dit enkele gezichtspunt niet voldoende.

Advertisement