Een onderzoek heeft een therapie ontdekt die gehoorverlies kan herstellen zonder implantaten

Janine image
door Janine

27 April 2022

Een onderzoek heeft een therapie ontdekt die gehoorverlies kan herstellen zonder implantaten
Advertisement

Het gehoor maakt deel uit van onze vijf zintuigen en als zodanig is de functie ervan uiterst belangrijk. De verslechtering ervan kan niet alleen de perceptie van geluiden en geluiden beïnvloeden, maar ook het evenwicht, waardoor het lichaam wordt gedwongen een andere houding aan te nemen en aan de nieuwe toestand te wennen. Dit kan enige tijd duren en therapieën zijn niet altijd effectief.

Gehoorverlies kan door verschillende factoren worden bepaald, van leeftijd tot een inwendig oorletsel, maar de wetenschap staat niet stil en een team van onderzoekers heeft een innovatieve behandeling gevonden.

via MIT News

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Wetenschappers van het MIT hebben in samenwerking met het biotechnologiebedrijf Frequency Therapeutics aangekondigd dat ze een nieuw type regeneratieve therapie hebben ontwikkeld, waarmee het gehoor kan worden hersteld zonder gebruik te maken van implantaten en hoortoestellen.

De behandeling bestaat uit het regenereren van de haarcellen, die ons laten horen, in het binnenoor. Deze cellen gaan echter na verloop van tijd of als gevolg van overmatige blootstelling aan belangrijke geluiden dood zonder zichzelf te hervormen.

Het onderzoeksteam voerde een experiment uit met als doel haarcellen te regenereren en het gehoor, althans gedeeltelijk, te herstellen, waarbij de nadruk lag op spraakperceptie.

Deelnemers rapporteerden significante verbeteringen: "Spraakwaarneming is het belangrijkste doel voor het verbeteren van het gehoor en de primaire behoefte die patiënten hebben", zegt Chris Loos, medeoprichter van Frequency.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De therapie bestaat uit het injecteren van moleculen in het slakkenhuis, die reageren op de aanwezige voorlopercellen door ze om te zetten in andere cellen, die de groei van haarcellen in het binnenoor kunnen stimuleren.

De wetenschappers ontdekten dat de verbeteringen ongeveer twee jaar aanhielden.

De behandeling is vrij eenvoudig in vergelijking met traditionele gentherapieën die de cellen van de persoon in het laboratorium herprogrammeren.

Volgens Jeff Karp, een andere mede-oprichter van Frequency, zou het omkeren van gehoorverlies over een periode van tien tot vijftien jaar dezelfde doelen kunnen bereiken als de chirurgie van Lasik, die het gezichtsvermogen met een ingreep van één of twee uur kan herstellen.

Advertisement