Waarom slapen onze voeten als we te lang in één houding blijven? Iedereen denkt dat het komt door de bloedsomloop

Janine image
door Janine

28 Januari 2024

Waarom slapen onze voeten als we te lang in één houding blijven? Iedereen denkt dat het komt door de bloedsomloop
Advertisement

Wie heeft nog nooit een slapende voet gehad? Het is een veel voorkomende gewaarwording, die we allemaal minstens één keer in ons leven hebben meegemaakt: de voet lijkt te slapen en bovendien is er die vervelende tinteling die nooit lijkt te verdwijnen. Maar waarom gebeurt dit? En vooral: is het ernstig?

Advertisement

Waarom hebben we last van slapende voeten?

Waarom hebben we last van slapende voeten?

Pexels

Ten eerste heeft het niet alleen invloed op de voet, maar ook op andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld de armen. Bovendien is het een gevoel dat zowel overdag als 's nachts kan optreden, wanneer we te lang in een ongemakkelijke houding blijven. Het fenomeen wordt al jaren bestudeerd en wordt paresthesie genoemd, een tijdelijke en pijnloze verandering in de gevoeligheid van het lichaam.

Meestal wordt gedacht dat het gevoel van een slapende voet te wijten is aan een gebrek aan bloedtoevoer naar de spieren. De werkelijkheid is heel anders: wat deze aandoening veroorzaakt is een tijdelijke beknelling van zenuwen in een bepaald deel van het lichaam. De zenuwen geven elektrische signalen door aan de hersenen en stellen ons in staat om sensaties te voelen. Wanneer we een ongemakkelijke houding aannemen, hebben we de neiging om de zenuwen samen te drukken en zo tijdelijk de gevoeligheid van de voet of arm te verminderen. Door echter van houding te veranderen, beginnen de zenuwen weer signalen naar de hersenen te sturen.

Advertisement

Medische aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van gevoelloze voeten

Medische aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van gevoelloze voeten

Freepik

In de praktijk is het gevoel van een gevoelloze voet in de meeste gevallen niet afhankelijk van risicofactoren en heeft het geen gevolgen voor het lichaam. Het is zeker vervelend, maar niet schadelijk voor onze gezondheid. In sommige gevallen zijn er echter verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand tintelende voeten krijgt. De belangrijkste zijn ongeschikt schoeisel, intensieve sportactiviteiten, overgewicht of een zittende levensstijl.

Wat te doen bij tintelende voeten?

Wat te doen bij tintelende voeten?

Freepik

In de aanwezigheid van specifieke en herhaalde symptomen is het daarom ideaal om een specialist te raadplegen, die in staat zal zijn om de oorzaken aan te geven en de beste therapie te volgen. Als daarentegen het gevoel van een slapende voet te wijten is aan tijdelijke zenuwcompressie, is het mogelijk om:

  • van positie te veranderen om de gevoeligheid te herstellen;
  • een korte wandeling te maken, door voorzichtig te zijn;
  • de ledemaat schudden of masseren.

Tintelingen in de voeten kunnen ook worden voorkomen door niet te lang met gekruiste benen te zitten en een correcte houding aan te nemen. De juiste schoenen kiezen kan ook helpen om dit vervelende gevoel te voorkomen. Tegelijkertijd zijn oefeningen en massages nuttig, die de bloedsomloop bevorderen en ook de tintelingen kunnen verlichten. Tot slot wordt regelmatige lichaamsbeweging samen met een evenwichtig dieet altijd aanbevolen. Het lijkt misschien vreemd, maar ook hier begint de strijd tegen het gevoel van slapende voeten. Zoals een groot deel van ons welzijn.

Advertisement