In Korea is het bijna onmogelijk om een deodorant stick te vinden in de winkels: en de reden is nog merkwaardiger

Janine image
door Janine

28 Januari 2024

In Korea is het bijna onmogelijk om een deodorant stick te vinden in de winkels: en de reden is nog merkwaardiger
Advertisement

Alle mensen zweten: sommigen meer, anderen minder, maar het is een gemeenschappelijk kenmerk. Er zijn echter bepaalde groepen mensen, zoals Oost-Aziaten, waar zweet niet zo erg ruikt als wij gewend zijn. Hoe is dit mogelijk? Is het echt alleen een kwestie van hygiëne of zijn er andere, diepgaandere redenen? Laten we daar samen achter komen!

Geur of stank: een verschil dat je “ruikt”

Geur of stank: een verschil dat je “ruikt”

Pexels

Een van de culturen die het verschil in zweet tussen westerlingen en oosterlingen het best heeft onderzocht, is de Japanse cultuur. Als buitenlanders in het Land van de Rijzende Zon aankomen, worden ze bestempeld als “kusai” of “stinkend”. Dit is een oud concept, dat teruggaat tot de eerste contacten tussen de twee culturen in de 16e eeuw. Tegelijkertijd kan niet worden gezegd dat deze problemen tegenwoordig niet ook bestaan, met mogelijk gênante taferelen op het werk of in de metro. Is dit een verschil dat “geroken” wordt vanwege de voeding? Ja, maar meestal ook niet. Laten we eens kijken in welke zin.

Advertisement

Een genetische reden

Een genetische reden

Freepik

Via het geproduceerde zweet dragen de zweetklieren bij aan het beheren en de regulatie van onze lichaamstemperatuur. Samen met de talgklieren zijn ze bepalend voor de karakteristieke geur van elke persoon. Als de eccriene zweetklieren zweet afscheiden via de poriën van de huid, produceren de apocriene zweetklieren zweet via de haarzakjes en het haar. Tot slot produceren de talgklieren talg, een olieachtige substantie in de huid. We hebben allemaal deze klieren, maar zweet zelf ruikt niet vies.

In feite leven er bacteriën op onze huid die de afscheidingen van deze klieren afbreken, waardoor er een geur ontstaat die heel naar kan worden. Oost-Aziaten, vooral Chinezen, Japanners en Koreanen, hebben een genetische mutatie waarbij de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het transport van zweetmoleculen naar de huid niet worden geactiveerd. Als gevolg daarvan wordt minder zweet ook geassocieerd met een minder intense geur.

Een culturele reden

Een culturele reden

Pexels

Naast genetische verschillen zijn er echter ook culturele factoren die bijdragen aan de perceptie van slechte lichaamsgeur. Dieet en levensstijl zijn bepalende factoren in de verschillen tussen culturen, en dus in de perceptie van verschillende geuren. Hetzelfde kan gezegd worden van dagelijks baden en overmatig gebruik van parfum of deodorant. Deze laatste zijn bijvoorbeeld minder aanwezig in Japanse of Koreaanse winkels dan bij ons.

Kortom, de redenen waarom Oost-Aziaten minder zweten en minder last hebben van lichaamsgeur zijn divers. Biologische, genetische en culturele factoren verklaren samen verschillen die we geneigd zouden zijn alleen aan stereotypen toe te schrijven, of erger. Kortom: als we de elementen kennen die ons onderscheiden, kunnen we de elementen die ons binden beter begrijpen. En dat is nooit verkeerd.

Advertisement