Waarom laten vliegtuigen witte strepen achter in de lucht?

Janine image
door Janine

21 Januari 2024

Waarom laten vliegtuigen witte strepen achter in de lucht?
Advertisement

Het gebeurt vaak dat je omhoog kijkt en een vliegtuig door de lucht ziet vliegen. Het kan ver weg zijn, bijna onzichtbaar, of veel dichterbij op lagere hoogtes, maar het laat altijd een witte streep achter. Waar is dit eigenlijk? Laten we eens kijken waarom vliegtuigen witte strepen in de lucht achterlaten en of we ons daar zorgen over moeten maken.

Advertisement

Waarom laten vliegtuigen witte strepen achter in de lucht?

Waarom laten vliegtuigen witte strepen achter in de lucht?

Pixabay

Witte strepen van vliegtuigen, ook contrails genoemd, zijn kunstmatige wolken die ontstaan door de uitlaatgassen van straalmotoren. Een beetje zoals stoom die uit de uitlaat van een auto ontsnapt. Wanneer een vliegtuig kerosine verbrandt, produceert het extreem hete uitlaatgassen die uit het vliegtuig worden gestoten. Alleen vindt deze uitstoot plaats op vrij grote hoogte - wel 10.000 of 12.000 meter - en dus bij temperaturen rond de -40° C. Als gevolg daarvan condenseert en bevriest de waterdamp in de uitlaatgassen, waardoor de beroemde witte strepen van vliegtuigen ontstaan.

Dit proces vindt echter niet direct bij het verlaten plaats, maar kort daarna, waardoor de witte strepen altijd ver van het vliegtuig vandaan zijn. Het principe waarom vliegtuigen witte sporen in de lucht achterlaten is hetzelfde als waarom onze adem condenseert op een bijzonder koude dag. De lucht die ons lichaam verlaat wordt een klein wolkje, voor een paar fracties van een seconde. Iets soortgelijks gebeurt met een vliegtuig, waarvan de producten echter ook kooldioxide, zwaveloxiden, stikstof, onverbrande brandstof, roet en metaaldeeltjes bevatten. Naast natuurlijk de waterdamp die condenseert.

Advertisement

Witte strepen uit vliegtuigen, tussen weer- en complottheorieën

Witte strepen uit vliegtuigen, tussen weer- en complottheorieën

Pixabay

De witte strepen zijn mooi om naar te kijken en kunnen ook aanwijzingen geven over de weersomstandigheden. Als er bijvoorbeeld een dunne, korte streep is, bevindt het vliegtuig zich op grote hoogte en is de luchtvochtigheid laag: omstandigheden voor goed weer. Als de witte streep daarentegen dik is en veel langer aanhoudt, is de luchtvochtigheid hoog en zou het weer kunnen veranderen.

Witte sporen van vliegtuigen worden ook in verband gebracht met een wijdverspreide samenzweringstheorie, namelijk de chemtrail-theorie. Volgens de voorstanders van deze hypothese zijn bepaalde vliegtuigen verantwoordelijk voor het verspreiden van chemische strepen om het klimaat te controleren en te veranderen. Achter de chemische strepen zouden de ontwerpen en plannen liggen van een ongeïdentificeerde wereldelite met haar eigen agenda en doelen.

Witte strepen en klimaatverandering

Witte strepen en klimaatverandering

Pixabay

De chemtrail-complottheorie is één ding, bijna een vleugje kleur in een steeds complexer wordende wereld, maar de impact van uitlaatgassen van vliegtuigen op het klimaat en de klimaatverandering is iets anders. Met name de uitstoot van vliegtuigen die resulteren in de beroemde witte strepen kan bijdragen aan de opwarming van de aarde, zoals blijkt uit sommige onderzoeken van de afgelopen jaren. Recent onderzoek heeft een verband aangetoond tussen de afname van het luchtverkeer als gevolg van de pandemie en enkele effecten op de klimaatverandering. Om nog maar te zwijgen van de kwestie van de CO2-uitstoot als gevolg van al het luchtverkeer. Kortom, ondanks de complottisten vertegenwoordigen de witte strepen van vliegtuigen een complex probleem dat niet kan worden genegeerd.

Concluderend: witte strepen van vliegtuigen zijn spectaculair om te zien, maar ze roepen belangrijke vragen op over hun impact op het milieu. Innovaties over de toekomst van het luchtverkeer kunnen alleen maar in de richting van grotere duurzaamheid gaan, zoals blijkt uit de perioden waarin ons luchtruim vrij was. En zonder witte strepen die door vliegtuigen geproduceerd worden.

Advertisement