Kalende mannen worden door vrouwen als niet succesvol beschouwd: dat stelt een psychologische studie - Curioctopus.nl
x
Kalende mannen worden door vrouwen als…
Vrouw in vliegtuig ergert passagiers met “onnadenkend gedrag” het beeld gaat viraal

Kalende mannen worden door vrouwen als niet succesvol beschouwd: dat stelt een psychologische studie

26 Oktober 2021 • Door Janine
421
Advertisement

Hoe beïnvloedt onze uiterlijke verschijning de perceptie die anderen van ons hebben? Heeft de manier waarop we ons kleden, ons haar en make-up echt invloed op wat anderen van ons denken? Volgens veel mensen wel: je zorgt niet alleen voor jezelf om je lekker in je vel te voelen, maar ook uit angst voor het oordeel van anderen. In bepaalde contexten is het bovendien essentieel om een ​​bepaald decorum te behouden en esthetische normen te respecteren. Haar is ook een fysieke eigenschap die van invloed is op wat anderen van ons denken. Een psychologisch onderzoek uitgevoerd door St. Mary's University in Halifax, in Canada, vertelt ons dat mannen zonder haar door vrouwen als minder succesvol worden beschouwd.

Als vrouwen mannen met haar prefereren, is daar een reden voor. Bij de studie - gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychological Science - waren 120 vrouwen betrokken, die foto's te zien kregen van mannen met of zonder haar. Vervolgens werd hen gevraagd om een ​​veronderstelling te formuleren over hun persoonlijkheden en karaktereigenschappen. Uit de antwoorden bleek dat kale mannen werden geassocieerd met een gebrek aan succes in het leven en een lagere neiging tot socialiteit: het zijn volgens de geïnterviewden minder vriendelijke en enthousiaste mensen. Jonge vrouwen vonden een man zonder haar over het algemeen minder aantrekkelijk dan een man met haar. Dit waargenomen karakteronderscheid tussen mannen met en zonder haar betrof echter alleen de witte westerse man.

Professor Maryanne Fisher, co-auteur van de studie aan de St. Mary's University in Halifax, in Canada, zei: "Het is nogal verontrustend hoe witte mannen worden gezien als ze hun haar verliezen. Kaal zijn beïnvloedt de kijk van mensen op alles, van succes, tot aantrekkelijkheid en persoonlijkheid. Maar alleen omdat kaalheid deze onbewuste kijk op mannen heeft, betekent niet dat hun andere kwaliteiten er niet toe doen - en als ze op andere manieren geweldig zijn, is dat erg belangrijk.” Kortom, over het algemeen - en alleen gericht op een puur esthetisch oogpunt - zouden vrouwen zich aanvankelijk minder aangetrokken voelen tot mannen zonder haar, omdat ze dit fysieke kenmerk associëren met "negatieve" persoonlijkheidskenmerken. In hoeverre denk jij dat ons uiterlijk invloed heeft op de perceptie die anderen van ons hebben?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt