Waarom vind je de selfies die je maakt niet leuk? Er is een reden, en de psychologie vertelt ons welke

Janine image
door Janine

02 December 2021

Waarom vind je de selfies die je maakt niet leuk? Er is een reden, en de psychologie vertelt ons welke
Advertisement

Er zijn maar weinig gelukkigen die denken dat ze fotogeniek zijn. De meeste mensen halen hun neus op als ze de afbeelding van hun mobiele telefoon zien. Dit gevoel van ontevredenheid werd bestudeerd door psychologen die met praktische tests onze reacties op het beeld van ons gezicht bevestigden. Is het mogelijk om dit gevoel van ontoereikendheid te overwinnen? Kunnen we eraan wennen om van de fotografische reproductie van onze gelaatstrekken te houden?

Dat kom je natuurlijk in dit artikel te weten.

Advertisement
Pexels

Pexels

Waarom hebben de meeste mensen een hekel aan zichzelf als ze zichzelf op een foto of video zien? Psychologen Nicholas Epley en Erin Whitchurch bestudeerden de reacties van een panel van mensen bij het zien van een selfie. Na de fotosessie werd de deelnemers gevraagd om te kiezen tussen een gewone foto en een bewerkte foto om er aantrekkelijker uit te zien. Alle deelnemers herkenden zichzelf in de gephotoshopte foto's, in plaats van in degenen die hun echte uiterlijk lieten zien.

Om welke redenen?

Er zijn veel redenen waarom we onszelf op foto's niet mooi vinden. Ten eerste omdat onze hersenen ons vaak doen geloven dat we aantrekkelijker zijn dan we in werkelijkheid zijn. Wetenschappers beschrijven dit fenomeen met het feit dat we de neiging hebben om aan onszelf te denken met zelfverheffing. Psychologen Nicholas Epley en Erin Whitchurch leggen uit dat mensen de neiging hebben hun eigenschappen en capaciteiten gunstiger te waarderen dan objectief gerechtvaardigd is.

Met andere woorden, misschien vind je je selfies niet leuk omdat ze je echte uiterlijk onthullen, wat misschien een stuk minder aantrekkelijk is dan je denkt.

Advertisement
pexels

pexels

Maar je moet ook rekening houden met het effect "nieuwigheid". Soms is de eerste blik op een selfie of een foto van jezelf misschien geen prettige ervaring. Maar als je er een tijdje naar kijkt, raak je eraan gewend en waardeer je het langzamerhand. Als je een paar foto's van jezelf van lang geleden bekijkt, zou je zien hoe geweldig je was, en je zult beseffen dat je nooit zoveel aan jezelf had moeten twijfelen als destijds.

Jacek Halicki/Wikimedia Commons

Jacek Halicki/Wikimedia Commons

We kunnen echter allemaal leren onszelf met een beetje vooruitziende blik te accepteren. Hier zijn 5 tips om je geest te trainen om je selfies mooi te vinden:

1. Maak een foto van jezelf met een telefoon en een camera: het is belangrijk om te begrijpen of het probleem wordt veroorzaakt door selfies of traditionele foto's.

2. Kijk eens naar wat oude foto's: als onze selfie op het eerste gezicht misschien geen prettige ervaring is, begrijpen we, als we er na lange tijd naar kijken, dat het eigenlijk zo slecht nog niet is.

3. Gebruik het verrassingseffect om jezelf te trainen je portret te observeren: als je snel door je foto's bladert, kun je het beeld dat je van jezelf hebt en het echte beeld matchen.

4. Vergeet niet te glimlachen! Kijken naar een lachend gezicht activeert de mediale orbitofrontale cortex van de hersenen, een speciaal gebied dat meestal wordt geassocieerd met geluk.

5. Houd van jezelf om wie je bent!

Advertisement