Rijst naar het bruidspaar gooien: de oorsprong en betekenis van deze oude traditie

Janine image
door Janine

17 April 2022

Rijst naar het bruidspaar gooien: de oorsprong en betekenis van deze oude traditie
Advertisement

Het huwelijk is een oude rite die de verbintenis tussen twee mensen op een symbolische - zowel als legale - manier bezegelt. Of je nu kiest om te trouwen met een burgerlijke of religieuze ceremonie, de traditie omvat verschillende opvallende momenten die de belangrijke dag kenmerken: van de witte jurk voor de bruid, tot het wachten op de bruidegom bij het altaar, tot de uitwisseling van de ringen, tot het gooien van rijst door vrienden en familie wanneer het paar voor het eerst hun triomfale loop als man en vrouw maakt.

Maar waarom is het gebruikelijk om rijst naar pasgetrouwden te gooien?

via Brides

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Misschien heb je je nooit afgevraagd waar dit gebruik vandaan komt, maar de oorsprong ervan lijkt verband te houden met een zeer oude Chinese legende, volgens welke een genie met een vriendelijke ziel besloot arme hongerige boeren te helpen.

De mannen leden hongersnood, omdat hun tuinen geen vruchten meer gaven. Het genie, begiftigd met grote vriendelijkheid, beroofde zichzelf, om de situatie op te lossen, van zijn tanden en gooide ze in een moeras.

Vervolgens ontstonden hieruit talloze planten, die hun vruchten gaven. Deze hadden, eenmaal gepeld, de typische witte kleur van de tanden.

Het was rijst, dat vanaf dat moment een symbool werd van welvaart en rijkdom, want waar het aanwezig was, was er geen honger of armoede.

Het Oosten consumeert al millennia veel rijst en, niet verrassend, is het het hoofdvoedsel van veel Aziatische gerechten. Een Chinees spreekwoord zegt: "Waar men werkt, eten er negen rijst." Als deze plant wordt gekweekt, kan daarom iedereen worden gevoed.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Rijst naar het bruidspaar gooien is daarom een ​​gunstig gebaar om het paar overvloed te wensen, uiteraard in metaforische termen: de kleine korrels die regenen op het nieuwe echtpaar brengen vruchtbaarheid en geluk voor een huwelijk vol liefde en sereniteit.

Naast de goede bedoelingen die verbonden zijn aan deze traditie, kan het gooien van rijst echter ook nadelen hebben: naast het poëtische en romantische aspect, bestaat er een reëel risico dat je jezelf pijn doet! Als een korrel in de ogen van het paar terechtkomt, kan dat zelfs voor ernstige problemen zorgen. Om deze reden zien veel paren af ​​van de gewoonte, maar als je om tradities geeft, zeg je ja tegen overvloed, maar met aandacht en spaarzaamheid.

Advertisement