De rivierbedding onthult 113 miljoen jaar oude voetafdrukken van dinosauriërs

Janine image
door Janine

29 Augustus 2022

De rivierbedding onthult 113 miljoen jaar oude voetafdrukken van dinosauriërs
Advertisement

De rivierbedding verbergt vaak prachtige archeologische vondsten uit een verloren wereld en sporen van vroegere beschavingen. Plots kunnen deze verborgen elementen echter weer tevoorschijn komen, zoals gebeurde bij de rivier Paluxy waar het verlagen van het waterpeil de voetafdrukken van sommige dinosaurussen onthulde.

De Paluxy, een zijrivier van de Brazos, is een van de belangrijkste stuwmeren van Texas. Deze rivier heeft, net als de rest van de wereld, extreme temperaturen waargenomen en ondergaat een sterke afname van de stroom, in het gebied dat grenst aan de stad Glen Rose. Dit alles heeft echter een positief aspect, omdat het het mogelijk heeft gemaakt om sporen van dinosaurussen te ontdekken die ongeveer 113 miljoen jaar geleden zijn achtergelaten.

via Newsweek

Advertisement

Dinosaurussen zijn fascinerende wezens, zozeer dat het nieuws van de ontdekking de wetenschappelijke gemeenschap onmiddellijk enthousiast maakte. Uit de analyses bleek dat dit vooral voetafdrukken zijn van een acrocanthosaurus, een carnivoor die ongeveer 11 meter lang zou zijn geweest en ongeveer 6 ton zou wegen.

Het staatspark Dinosaur Valley (een thematische archeologische vindplaats), de plaats waar deze vondsten gedaan werden, is altijd beschouwd als een van de meest populaire prehistorische routes door dinosaurussen, zozeer zelfs dat dit niet de eerste voetafdrukken zijn die werden gevonden. Meer dan een eeuw geleden (in 1909) werden voetafdrukken ontdekt aan de oevers van de rivier, maar niemand had verwacht dat de bedding van de Paluxy andere sporen van deze majestueuze wezens zou kunnen bewaren.

Woordvoerder van het park, Stephanie Salinas Garcia zegt dat deze sporen vol sedimenten zijn, wat helpt bij het behoud en ze beschermt tegen de actie van weersinvloeden. Helaas is echter niet bekend hoe lang ze zichtbaar zullen zijn. In korte tijd zal de rivier weer stromen, zoals altijd, en ze weer verbergen.

Advertisement

De archeologische vindplaats verspilde geen tijd en zodra ze deze ontdekking deden, wilden ze deze onmiddellijk delen met gebruikers door foto's en video's van de ontdekking op hun Facebook-pagina te plaatsen.

Een sensationele ontdekking die een nieuwe impuls zou kunnen geven aan wetenschappelijk onderzoek.

Advertisement