Twee nieuwe planeten ontdekt op 100 lichtjaar afstand van ons waar we meer dan 3000 jaar zouden kunnen leven

Janine image
door Janine

22 September 2022

Twee nieuwe planeten ontdekt op 100 lichtjaar afstand van ons waar we meer dan 3000 jaar zouden kunnen leven
Advertisement

Wanneer men aan de ruimte denkt, begint de geest te fantaseren, zich alles voor te stellen wat er in het hemelgewelf te vinden is. Het universum heeft de mens hoogstwaarschijnlijk altijd aangetrokken, juist omdat slechts een klein deel van alles wat het verbergt bekend is, waardoor de verbeelding tot reizen en de wetenschap wordt gedwongen om zijn mysteries te onderzoeken. Dankzij wetenschappelijke ontwikkeling zijn telescopen en satellieten gemaakt die in staat zijn om sterren en planetaire systemen die grenzen aan het zonnestelsel te fotograferen en analyseren.

NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) heeft 2 exoplaneten geïdentificeerd die rond de kleine ster LP 890-9 draaien (de op één na koudste ooit ontdekt, na TRAPPIST-1), ongeveer 100 lichtjaar van de aarde. Bovendien is het ongeveer 6,5 keer kleiner dan de zon en is de oppervlaktetemperatuur de helft van die van onze ster.

via Open Access Government

Advertisement
ESO/M. Kornmesser

ESO/M. Kornmesser

Astrofysicus Laetitia Delrez, van de Universiteit van Luik, onthulde de exoplaneet LP 890-9b, waarna meer gedetailleerde studies het mogelijk maakten om een ​​tweede LP 890-9c te ontdekken. Deze beide “Super aardes” zijn vervolgens met de SPECOLUS-telescopen verder geanalyseerd.

Professor Michaël Gillon, referentiepunt van het project SPECOLUS, legde uit dat "het doel is om potentieel bewoonbare planeten te zoeken, te vinden en te analyseren in de baan van kleinere en koudere sterren dicht bij het zonnestelsel".

Advertisement
ESO/ P. Horálek

ESO/ P. Horálek

Het onderzoek heeft het in feite mogelijk gemaakt om te begrijpen dat de eerste planeet, de binnenste van het systeem, ongeveer 30% groter is dan de aarde en slechts 2,7 dagen nodig heeft om een ​​baan rond zijn ster te voltooien. De tweede daarentegen bevindt zich in een positie ten opzichte van zijn eigen ster, gedefinieerd als de "bewoonbare zone". Dit betekent dat een jaar, of een volledige ronde rond de LP 890-9, slechts 8,5 dagen duurt.

Het concept van "bewoonbare zone" verwijst naar de geologische en atmosferische omstandigheden van een planeet, die ervoor zorgen dat water miljarden jaren in vloeibare toestand kan blijven.

Wat de LP 890-9c betreft, zal de volgende stap zijn om de atmosfeer te evalueren met behulp van hulpmiddelen zoals de Webb Space Telescope. Voorlopig is deze exoplaneet de tweede meest gunstige om te worden bewoond, na de "landen" van TRAPPIST-1.

De studie van de nieuwe planeten maakt de vergelijking mogelijk tussen hun atmosferische omstandigheden en die van de aarde. Wat vind jij van deze ontdekking?

 

Advertisement