Denkspelletje: hoe meet je precies 4 liter water met een emmer van 3 liter en een emmer van 5 liter?

Janine image
door Janine

06 Augustus 2023

Denkspelletje: hoe meet je precies 4 liter water met een emmer van 3 liter en een emmer van 5 liter?
Advertisement

Sommige logische spelletjes testen echt het vermogen om na te denken en de juiste oplossing te vinden voor een schijnbaar onmogelijk of zeer gecompliceerd raadsel. Aanleg is zeker belangrijk om het mysterie op te lossen, maar niet doorslaggevend: met de juiste oefening worden de tests die je gaat proberen geleidelijk minder moeilijk. Als je het leuk vindt om je vaardigheden te meten en je vindt quizzen waarvoor een bepaalde mentale inspanning vereist is leuk, dan is het spel dat we je gaan aanbieden wellicht iets voor jou. Laten we eens kijken wat het is en waaruit het bestaat.

via eslvault.com

Advertisement

Je hebt twee emmers met een verschillende inhoud: hoe meet je 4 liter af?

Je hebt twee emmers met een verschillende inhoud: hoe meet je 4 liter af?

Curioctopus

De afbeelding toont twee emmers: de eerste heeft een inhoud van drie liter, in de tweede kan er vijf liter in. Wat moet je doen? De logische quiz plaatst je voor een precieze vraag: hoe kun je met een potentieel onbeperkte voorraad water precies 4 liter water meten met een emmer van 3 liter en een emmer van 5 liter?

Het antwoord lijkt in eerste instantie misschien voor de hand liggend. Als je echter geen beginner bent, weet je dat deze puzzels vaak niet zo eenvoudig zijn als ze lijken: de eerste mogelijkheid die in je opkomt, is daarom waarschijnlijk verkeerd. Juist op dit punt zul je al je logische vaardigheden moeten gebruiken, maar ook - waarom niet? - je creativiteit en verbeelding! Probeer je mentaal voor te stellen dat je daadwerkelijk de twee emmers voor je hebt: wat zou je doen? Je zou waarschijnlijk verschillende pogingen doen, totdat je de juiste procedure vindt.

Wanneer je klaar bent om de oplossing te ontdekken, scrol je omlaag om verder te lezen.

Advertisement

Hier is de oplossing: dit is de juiste procedure

Hier is de oplossing: dit is de juiste procedure

pixabay

Om de juiste procedure te weten en te zien of je het goed geraden hebt, volgt hier de uitleg van de test: om precies 4 liter te hebben met de twee emmers van verschillende grootte, ga je als volgt te werk: vul de emmer van 5 liter en gebruik deze om de kleinere van 3 liter te vullen. Leeg nu de emmer van 3 liter en giet er de resterende inhoud van de emmer van 5 liter in, waar nog 2 liter water over zal zijn.

Vul nu de emmer van 5 liter opnieuw en giet het water tot aan de rand in de emmer van 3 liter. Om hem te vullen is slechts één liter voldoende: hierdoor blijft er precies 4 liter over in de emmer van 5 liter!

Heb je de quiz goed kunnen oplossen? Heb je alternatieve procedures gevonden voor degene die we hebben voorgesteld?

Advertisement