Logische uitdaging: vind de zwaarste bal in slechts 2 pogingen

Janine image
door Janine

10 Augustus 2023

Logische uitdaging: vind de zwaarste bal in slechts 2 pogingen
Advertisement

Deze logische test is een echte puzzel die je in een ingewikkeld mentaal doolhof van mogelijkheden kan slepen. Het doel lijkt misschien eenvoudig: je hebt een weegschaal met twee bakjes en 8 ogenschijnlijk identieke ballen. De ene weegt echter meer dan de andere en je zult moeten uitzoeken welke door de weegschaal slechts twee keer te gebruiken. Hoe doe je dat?

via suresolv.com

Advertisement

De methode van verdelen

De methode van verdelen

Curioctopus

De weegschaal in kwestie is zonder gewicht, dus hij zal je niet het werkelijke gewicht van elke bal vertellen. Daarom moet je alternatieve methoden gebruiken om de oplossing te vinden. De eerste weg die je zou kunnen kiezen is om de ballen in gelijke delen te verdelen en 4 op de ene bak te plaatsen en 4 op de andere om het gewicht van de twee groepen te vergelijken. Een van de twee bakken zal op dat moment zakken en de groep onthullen die de mysterieuze bal bevat.

Maar welke van de 4 weegt meer dan de andere? Op dit punt zou je de groepen verder kunnen onderverdelen, zodat er slechts twee ballen per bak overblijven: door verschillende keren te experimenteren en slechts één bal tegelijk te verwijderen, zul je uiteindelijk bepalen waar de zwaarste zich bevindt. Dit vereist echter het aantal pogingen dat de enige twee wegingen die het spel vereist, overschrijdt.

Dit type aanpak kan daarom ineffectief blijken te zijn. Wat is dan de juiste methode? Geef jezelf wat meer tijd voordat je gaat scrollen om de oplossing te ontdekken.

Advertisement

De enige mogelijke procedure

De enige mogelijke procedure

pixabay

We komen tot de verklaring van de enige mogelijke aanpak: om de protagonist te identificeren in slechts twee wegingen, moet je ze in groepen van 3 verdelen, twee terzijde latend. Op dit punt weeg je de twee groepen. De bak die naar beneden komt zal duidelijk degene zijn met de zwaarste bal. Op dat punt heb je twee keuzes:

  • Je kunt doorgaan met de tweede weging: om te begrijpen welke van de 3 de juiste is, weeg je gewoon de ene tegen de andere, waarbij je de derde apart houdt. Als de bakjes gelijk blijven, zal degene die opzij werd gelegd de zwaardere zijn, terwijl als een van de twee naar beneden gaat, je ook het antwoord hebt.
  • Als daarentegen de twee groepen van 3 worden gewogen en perfect in balans zijn, weeg je gewoon de twee ballen die aan het begin zijn verwijderd om ze te vergelijken en de zwaardere te identificeren.

Heb jij het raadsel binnen de gestelde tijd kunnen oplossen? Als het antwoord ja is, gefeliciteerd: je hebt een werkelijk benijdenswaardig redeneervermogen! Zo niet, dan zal deze kleine oefening nuttig voor je zijn om de volgende logische uitdagingen met een voorsprong aan te gaan. Vond je deze hersenuitdaging leuk?

Advertisement