Logische puzzel: kun jij de 9 stippen verbinden met slechts 4 opeenvolgende rechte lijnen?

Janine image
door Janine

20 Augustus 2023

Logische puzzel: kun jij de 9 stippen verbinden met slechts 4 opeenvolgende rechte lijnen?
Advertisement

Sommige logische tests stellen ons redeneervermogen echt op de proef: het vinden van de oplossing vereist een echte inspanning van onze neuronen, die hun best zullen moeten doen om de uitdaging te overwinnen en het raadsel op te lossen. De puzzel die we je gaan aanbieden heeft een vrij hoge moeilijkheidsgraad en slechts enkelen hebben het binnen de gestelde tijd voor elkaar gekregen. Als je het wilt proberen, moet je door blijven lezen om dit spel voor echte genieën uit te proberen.

Advertisement
Logische puzzel: kun jij de 9 stippen verbinden met slechts 4 opeenvolgende rechte lijnen? - 1

Laten we eens kijken waar de puzzel uit bestaat en wat je moet doen om hem op te lossen: in de afbeelding zijn, zoals je kunt zien, negen stippen gerangschikt in een soort rooster, symmetrisch op drie rijen en drie kolommen. Het doel is om ze allemaal samen te voegen met slechts vier regels, nooit twee keer dezelfde te nemen en nooit de "pen" van het "papier" te halen. Dit betekent dat de lijnen waarmee je de punten verbindt, opeenvolgend, ononderbroken en eenrichtingsverkeer moeten zijn.

Laten we, om het mysterie op te lossen, onmiddellijk hier van uitgaan: er is maar één manier om de punten op de vereiste manier met elkaar te verbinden, ook al zijn er waarschijnlijk meer pogingen nodig. Aangezien de quiz niet de eenvoudigste is en je meerdere pogingen moet doen, is de beschikbare tijd langer dan voor andere logische tests: je hebt namelijk 30 minuten om het juiste systeem te vinden.

Op dit punt kun je mentaal verder gaan en je de verschillende routes van de lijnen voorstellen zonder papieren hulpmiddelen en ondersteuningen. Of je kunt de afbeelding op papier zetten en een potlood gebruiken om de lijnen te tekenen, zodat je ze kunt wissen als je een fout maakt en het opnieuw probeert. Houd er rekening mee dat dit spelletje een out-of-the-box, alternatieve en helemaal niet voor de hand liggende manier van denken vereist, dus gebruik een logische maar ook creatieve benadering voordat je gaat scrollen om erachter te komen wat de oplossing is.

Advertisement
pixabay

pixabay

Laten we nu verder gaan met het uitleggen van het antwoord: zoals verwacht, is er maar één juiste manier om de negen punten met slechts vier lijnen te verbinden, zonder ooit naar dezelfde lijn terug te keren: stel je voor dat er in plaats van de punten nummers in oplopende volgorde zijn: 1, 2, 3 op de eerste regel, 4, 5, 6 op de tweede, 7, 8, 9 op de derde.

De eerste regel begint bij nummer 1 of als alternatief bij nummer 8. In het eerste geval is de procedure:

1-9, schuin naar rechts aflopend;

9-3, het rooster verlatend: de lijn moet in een rechte richting doorgaan, dus het nummer passeren;

vanaf het punt waar je je bevindt, boven het cijfer 3, ga je diagonaal naar links naar beneden door de 2 en de 4 en kom je op een niet-bestaand punt naast het cijfer 7;

ga vanaf hier lineair naar rechts en bereik nummer 8.

Weet je nog dat we het hadden over het concept van weten hoe je "out of the box" moet denken? Het was een letterlijke aanwijzing! Als je ervoor kiest om vanaf nummer 8 te beginnen, is de procedure uiteraard hetzelfde, maar dan omgekeerd.

Heb je de puzzel op weten te lossen of lees je liever de oplossing?

Advertisement