Optische illusie: ben je oplettend genoeg om de verborgen baby te zien?

Janine image
door Janine

22 Augustus 2023

Optische illusie: ben je oplettend genoeg om de verborgen baby te zien?
Advertisement

Hoe breng jij het af met visuele testen? Als je er al veel hebt gemaakt, weet je waar we het over hebben: dit zijn spelletjes die vooral gewaardeerd worden vanwege hun veelzijdige functies. Terwijl ze enerzijds een aangenaam en leuk tijdverdrijf vertegenwoordigen, dat je alleen kunt doen of door een paar vrienden uit te dagen, zijn ze anderzijds een beetje hersengymnastiek: wat is er beter dan onze neuronen te trainen door te spelen? Ook de hersenen hebben stimulatie en constante oefening nodig om fit te blijven, en deze hersenkrakers zijn een handig en eenvoudig hulpmiddel om dat te doen. In dit artikel vind je een heel interessante.

Advertisement
Optische illusie: ben je oplettend genoeg om de verborgen baby te zien? - 1

Het spel in kwestie is een optische illusie: deze term beschrijft die visuele tests waarbij, zoals de term “illusie” suggereert, de schijn bedriegt. Dit betekent dat niets is wat het lijkt: als we een bepaalde afbeelding bekijken, hebben we in feite de indruk dat we iets zien dat niet echt is wat het lijkt, of dat we iets dat verborgen is niet kunnen zien.

Dit is heel fascinerend, omdat het laat zien hoe onze ogen en geest de visuele informatie verwerken die ze ontvangen. Zoals met alles is echter oefenen de beste strategie om in korte tijd uitstekende resultaten te kunnen behalen en puzzels steeds gemakkelijker op te lossen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Maar laten we naar ons spel gaan: op het eerste gezicht geeft het beeld ons een heel romantisch scenario. Een echtpaar bevindt zich aan de oevers van een meer, met de bedoeling het water te bekijken, omringd door een imposante boom die de context nog suggestiever maakt. In de verte valt de tegenoverliggende oever op, zij het wazig en verward, maar het landschap als geheel verschijnt vrij duidelijk.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van het verborgen element: het is geen object dat gevonden moet worden, maar een figuur die gevormd wordt door de compositie van het beeld zelf en die misschien niet meteen in het oog springt. Alleen een goed geoefende blik kan binnen enkele seconden achterhalen wat het is en waar het is, dus blijf naar de afbeelding staren totdat je ziet wat je zoekt: een pasgeboren baby. Zie je het?

Om erachter te komen waar het zich bevindt, kun je doorgaan en de oplossing bekijken.

Optische illusie: ben je oplettend genoeg om de verborgen baby te zien? - 3

Nu het silhouet is omlijnd, heb je ontdekt waar het is: de figuur van de baby beslaat bijna het hele beeld en bestaat grotendeels uit de vorm van de boom en de takken. Het was niet zo eenvoudig om het te kunnen zien, maar als het je gelukt is, betekent dit dat je observatievermogen werkelijk benijdenswaardig is!

Zo niet, dan zal de volgende test zeker beter gaan: blijf proberen en je vermaken! Wat vind je van deze optische illusie? Vond je het leuk?

Advertisement