Raadsel: Hoeveel gaten heeft dit shirt? Als je het binnen 5 seconden raadt, ben je onovertroffen

Janine image
door Janine

28 Augustus 2023

Raadsel: Hoeveel gaten heeft dit shirt? Als je het binnen 5 seconden raadt, ben je onovertroffen
Advertisement

Raadsels voor kinderen lijken misschien eenvoudig, maar vaak kunnen ze zelfs de slimste volwassenen in moeilijkheden brengen. Logische puzzels testen het redeneervermogen en de wiskundige vaardigheden, terwijl visuele quizzen het observatie- en intuïtieve vermogen van spelers trainen. In dit geval is er echter een kwaliteit nodig die bij kinderen waarschijnlijk veel verder ontwikkeld is dan bij volwassenen: de fantasie! Laten we eens kijken waarom.

Advertisement
Raadsel: Hoeveel gaten heeft dit shirt? Als je het binnen 5 seconden raadt, ben je onovertroffen - 1

Waar gaat de betreffende test over? Het raadsel toont je een shirt met korte mouwen, dus een T-shirt, oranje gekleurd op een groene achtergrond. De ogenschijnlijk simpele vraag is: hoeveel gaten heeft dit kledingstuk? Het doel is dus om ze te tellen en in recordtijd het juiste antwoord te geven: slechts 5 seconden! Wat is er zo ingewikkeld aan? Op het eerste gezicht misschien niets: probeer de uitdaging aan te gaan met een kind, misschien een zoon of dochter, of een kleinkind, om samen plezier te hebben en erachter te komen wie van de twee het juiste antwoord kan vinden. De uitslag zal je wellicht verbazen!

Uiteraard kun je spelen hoe en met wie je maar wilt, waarbij je jezelf alleen met jezelf vergelijkt: het enige wat je hoeft te doen is "je geest open te stellen" en het schematische denken opzij te zetten, waarbij je de grenzen overschrijdt van wat je met je ogen kunt waarnemen. Als je zeker weet dat je de oplossing heeft of er meer over wilt weten, scroll dan naar beneden om erachter te komen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Daar gaan we: het is tijd om de oplossing te kennen en te weten hoeveel gaten dit shirt werkelijk heeft. Het meest voor de hand liggende antwoord zou twee kunnen zijn: in het midden van het T-shirt vallen duidelijk twee onmiskenbare scheuren op. Waar zijn de anderen dan?

Toen we het over fantasie hadden, hadden we het over het vermogen om verschillende interpretaties aan een specifiek concept te kunnen geven, zonder ons te beperken tot de schijnbare betekenis ervan. Kortom: het is waar dat er maar twee gaten in het shirt zitten, maar het is evenzeer juist om te zeggen dat de mouwen en de kraag dat ook zijn, evenals de opening aan de onderkant. Daarom bevat het shirt:

  • Een bovenste gat (waar we het hoofd door steken)
  • Twee zijkanten (de mouwen)
  • De onderkant (waarmee we het kunnen aan- en uittrekken)
  • Twee opvallende gaten, te vinden op zowel de voor- als de achterkant, voor een totaal van vier.

Dus: 1+2+1+4 = 8. De oplossing is dus acht! Heb je het geraden of is je brein in de maling genomen?

Advertisement