Wiskundig raadsel: kun jij deze som in 15 seconden oplossen?

Janine image
door Janine

27 Augustus 2023

Wiskundig raadsel: kun jij deze som in 15 seconden oplossen?
Advertisement

Logische quizzen zijn een echte voeding voor de geest, ook al lijken het misschien eenvoudige bezigheden om volwassenen en kinderen te vermaken. In werkelijkheid helpen deze tests je bij het ontwikkelen van redeneervermogen en intuïtief denken, concentratie en aandacht, waardoor je de hersenen traint om buiten de gebaande paden te denken en actief te blijven. Kortom, als je het leuk vindt om jezelf op de proef te stellen en je tijd constructief wilt gebruiken, dan zou het raadsel dat we je gaan aanbieden je nieuwsgierigheid kunnen veroveren.

Advertisement
Wiskundig raadsel: kun jij deze som in 15 seconden oplossen? - 1

Hoe werkt deze breintest? Zoals je kunt zien, biedt de afbeelding je een ogenschijnlijk eenvoudige som, bestaande uit slechts twee cijfers: een één en een nul. Op de eerste twee rijen vinden we een reeks van 1-en met het plusteken, wat dus optellen betekent, terwijl in de laatste rij, de derde, de 0 vóór de laatste 1 verschijnt, voorafgegaan door het vermenigvuldigingsteken.

We hebben dus twee verschillende soorten sommen: optellen en vermenigvuldigen. Wat je moet doen, is een getal op het vraagteken kunnen zetten en het juiste resultaat kunnen raden. De beschikbare tijd bedraagt ​​slechts 15 seconden, waarbinnen je moet uitzoeken waar je moet beginnen met tellen en wat het exacte eindcijfer is.

Houd er rekening mee dat de aard van deze puzzels is dat het je wil misleiden, dus het antwoord is nooit zo voor de hand liggend als het lijkt: alternatief en creatief denken is meestal vereist, zelfs als de aard van het spel wiskundig is. Daarom zijn beide hersenhelften betrokken bij het oplossen van de puzzel: start de stopwatch en doe je best om de oplossing te vinden!

Advertisement
Wiskundig raadsel: kun jij deze som in 15 seconden oplossen? - 2

Als je klaar bent, is het tijd om uit te zoeken of je het juiste antwoord hebt gevonden. Mogelijk bent je tot twee verschillende conclusies gekomen:

Het antwoord is 1, omdat alle getallen vóór 0 en ermee vermenigvuldigd gelijk zijn aan 0. In dit geval hoeven we ons alleen maar te concentreren op de laatste twee getallen van de som, 0 + 1 = 1.

De oplossing is 12, omdat als je voorrang geeft aan vermenigvuldigen (1 x 0 = 0), er nog twaalf enen over zijn om op te tellen.

Beide uitkomsten zijn eigenlijk fout: de juiste oplossing is 2. De eerste twee regels maken feitelijk geen deel uit van de som, daarom zijn de enige getallen waar op gelet moet worden: 1 + 1 x 0 + 1. Vermenigvuldigen we 1 x 0 krijgen we: 1 + 0 + 1 = 2.

Wist jij het binnen de paar beschikbare seconden te raden? Wat was jouw resultaat?

Advertisement