IQ-test: kun jij de juiste oplossing voor de vergelijking vinden?

Janine image
door Janine

28 Augustus 2023

IQ-test: kun jij de juiste oplossing voor de vergelijking vinden?
Advertisement

Hersenbrekers zijn spellen die erg geliefd zijn bij gebruikers, juist omdat ze meerdere voordelen hebben, ook al is niet iedereen zich hiervan bewust: de meest directe overweging is in feite hun vermogen om te kunnen amuseren en aangename momenten van concentratie te geven op iets stimulerends, maar daarnaast zijn ze oefeningen voor het brein. Als je zin hebt om jezelf op de proef te stellen, kun je proberen deze uitdaging aan te gaan, die, zoals je zult begrijpen, niet zo eenvoudig is!

Advertisement

Meet je intelligentie met de vergelijkingstest: wat is de oplossing?

Meet je intelligentie met de vergelijkingstest: wat is de oplossing?

Curioctopus

Om te kunnen slagen voor tests waarvoor wiskundige kennis en logische vaardigheden nodig zijn, is het vaak ook nodig om vaardigheden als intuïtie en lateraal denken te hebben. Hoe vaker je speelt, hoe meer je deze nieuwe manier om problemen op te lossen kunt ontwikkelen, waardoor je geest elastischer wordt en je kijk op de dingen origineler wordt. Laten we na dit uitgangspunt verder gaan met onze puzzel: het is een vergelijking die bestaat uit vijf gelijke getallen, gescheiden door verschillende symbolen.

Het nummer, de protagonist van dit wiskundige probleem, is 3, met een reeks verschillende tekens: in feite hebben we een optelling, een vermenigvuldiging en een aftrekking. Wat je uiteraard moet doen, is het juiste resultaat vinden, in slechts 10 seconden: als je erin slaagt de deadline te halen, kun je jezelf uitroepen tot kampioen van intelligentie!

Dat gezegd hebbende, begin je te concentreren, waarbij je er altijd aan denkt om niet-schematisch en vooral niet-gewoon te redeneren. Als je denkt dat je de oplossing hebt gevonden die volgens jou de juiste is, scroll dan naar beneden om te zien of dit ook echt het geval is.

Advertisement

De vergelijking die je intelligentie uitdaagt: hier is het resultaat

De vergelijking die je intelligentie uitdaagt: hier is het resultaat

Curioctopus

Op dit punt hoeven we alleen nog maar het mysterieuze resultaat te onthullen: wat is het getal dat bij het vraagteken moet worden vervangen? Laten we de vergelijking eens goed bekijken: 3+3×3-3+3. Waar moet je beginnen? De wiskunde leert dat voorrang moet worden gegeven aan vermenigvuldigingen, van links naar rechts, een principe dat ook in dit geval correct moet worden toegepast. Je zou dus kunnen denken dat de oplossing is: 3+9-3+3= 12.

12 is inderdaad het juiste resultaat, maar de juiste manier om de vergelijking te lezen is een andere. We verdelen de cijfers in subgroepen: 3+(3×3) (-3+3). Op dit punt hebben we: 3+9+0, wat als eindresultaat altijd 12 oplevert.

Heb je het probleem kunnen oplossen? Hoe lang heb je er over gedaan?

Advertisement