Ontdek de waarde en kleur van de afgedekte kaart in deze kaartenlogicaquiz

door Skip

29 Augustus 2023

Ontdek de waarde en kleur van de afgedekte kaart in deze kaartenlogicaquiz
Advertisement

Logicaquizzen kunnen altijd een spannende belevenis zijn, want door boeiende raadsels en geniepige vragen worden mensen die ermee bezig zijn gedwongen om creatief te denken, kritisch te denken en oplossingen bedenken die buiten de standaard kaders vallen. Het is dan ook niet toevallig dat steeds meer mensen fan worden van dit soort spellen. Door je geest te trainen en te stimuleren blijf je scherp en snel.

Ben je er klaar voor om aan deze nieuwe interessante uitdaging te beginnen? Goed, laten we dan verdergaan!

via Grantennistoscana

Advertisement

Geschiedenis van denkspellen

Geschiedenis van denkspellen

Josethestoryteller/Pixabay

Wist je dat denkspellen, voordat zij hobbymatig of voor hersentraining werden gebruikt, zeer beroemd waren en al sinds de Oudheid als middel werden gebruikt om "kennis" te vinden?

Al in het oude Griekenland gebruikten filosofen van het kaliber Plato en Aristoteles al logica als hèt instrument om tot enkele belangrijke conclusies te komen. Door de eeuwen heen is logica heel vaak het analysmiddel geweest waarmee problemen op het gebied van wiskunde, wetenschap en natuurlijk filosofisch gebied konden worden onderzocht en opgelost.

Maar laten we terugkeren naar het nu en hier en ons concentreren op dit raadsel. Dat zal helemaal niet makkelijk zijn, maar met een beetje inspanning en goed nadenken wordt de oplossing je al snel helder!

Advertisement

Hint voor deze quiz

Hint voor deze quiz

Freepik

In het plaatje dat we je zo zullen laten zien en waar je al een voorproefje van hebt gehad zullen er een reeks kaarten liggen verdeeld over twee rijen. De eerste rij staat voor alle zichtbare kaarten en heeft als enige kleur die van de klaveren, de tweede rij zijn alle kaarten zichtbaar behalve een, de laatste aan de rechterkant, die ligt andersom. De enige kleur hier is alleen schoppen.

We kunnen je al een kleine hint geven: de volgorde van de kaarten en hoe ze precies zijn neergelegd, zijn allen van fundamenteel belang om het het raadsel op te kunnen lossen!

Neem rustig je tijd om alle combinaties die je wilt maken, uit te proberen, maar als het je lukt om dit spelletje in slechts 20 seconden te voltooien ben je best wel een beetje een genie!

Oplossing logicaquiz

Heb je in de gaten gekregen hoe je dit raadsel moet aanvliegen? Het zit hem er allemaal in om het juiste schema te vinden. Als je dat eenmaal weet kan je een hele eenvoudige rekensom uitvoeren om tot de juiste oplossing te komen. Laten we samen bekijken hoe je deze quiz op de juiste manier doorlopen moet.

Als je de twee rijen kaarten met elkaar vergelijkt dan is het eerste wat je opvalt dat de gehele eerste rij dezelfde kleur "klaveren" heeft en de tweede onderste rij alleen maar "schoppen." Hiermee is al een deel van de test beantwoord. De kaart die andersom ligt zal waarschijnlijk dan ook wel schoppen als kleur hebben. Maar welke waarde heeft de kaart?

Om daar achter te komen moet je enkele dingen meenemen in je overweging: als je goed kijkt en enkele combinaties gaat uitproberen dan merk je dat er een schema is met een zeer precieze logica. Je moet de waarde van de kaarten analyseren en daar begin je linksboven mee: de ene kaart analyseer je wel, de andere niet en zo verder. Je moet dan dus een bepaalde kaart vergelijken met de kaart die in de tweede rij er schuin onder ligt, en dan de waarde van die twee kaarten vergelijken.

Laten we een voorbeeld erbij pakken om het stappenplan beter uit te leggen: uit de eerste rij is de klaveren 2 de eerste kaart, laten we die dan vergelijken met de kaart die daar schuin onder ligt dus schoppen 4. Nu zijn er 2(+) bijgekomen. Nu gaan we weer terug naar de eerste rij en gaan we door naar de tweede kaart de klaveren 7 en maken we dezelfde vergelijking met de kaart die er schuin onder ligt, de schoppen 5. Nu gaan er 2(-) van af. Als je zo doorgaat volgens dit schema kom je er al snel achter de klaveren 3, de verborgen kaart die schuin onder de 3 ligt niets anders kan zijn dan schoppen aas!

Advertisement