Kan jij dit rekenraadsel oplossen door een enkele lucifer te verplaatsen?

door Skip

29 Augustus 2023

Kan jij dit rekenraadsel oplossen door een enkele lucifer te verplaatsen?
Advertisement

Breinbrekers worden bedacht met het idee je het zo moeilijk mogelijk te maken om de oplossing voor het raadsel te vinden. Alleen de naam al verklapt dat je je hersens echt moet gebruiken. Waarom vinden mensen breinbrekers zo leuk? Er zijn verschillende antwoorden mogelijk, maar zonder twijfel zorgen breinbrekers voor plezier bij degenen die zich eraan wagen, dat ze zo worden afgeleid dat ze helemaal in de test opgaan. In de kern is het op de proef stellen van jezelf altijd stimulerend en vinden veel mensen het leuk om zich met hun vaardigheden aan anderen te meten waarbij ze dan voldoening voelen wanneer ze het doel bereiken, en als dat dan niet lukt, het nog eens willen proberen. Als jij je herkent in deze beschrijving, begin dan snel met deze test. Gaat jou het lukken?

Advertisement

Wat de voordelen zijn van rekenraadsels en waarom je ze dus moet proberen

Wat de voordelen zijn van rekenraadsels en waarom je ze dus moet proberen

Curioctopus

Beginnen aan deze uitdagingen heeft vele voordelen. Op de eerste plaats zijn ze leuk en vermakelijk en kan je enkele momenten van je vrije tijd besteden aan iets wat onverwachts toch wel wat oplevert. Buiten dat ze vermaak bieden hebben deze intelligentietests ook tot doel je geest te slijpen en te stimuleren om je brein actief te houden. Dit helpt jonge kinderen, leerlingen, volwassenen en ouderen om hun vermogen tot kritisch denken te stimuleren, dat ze hun logisch denkvermogen ermee kunnen verfijnen zodat ze scherp zijn en vooruit denken.

Er is geen enkele reden om niet aan dit soort uitdagingen te beginnen. Het kan namelijk ook een moment worden om even gezellig samen te zijn als je deze uitdagingen samen met anderen doet en je resultaten met elkaar vergelijkt in een leuk wedstrijdje. Dit gezegd hebbende, klaar om te beginnen? Op de afbeelding zie je enkele lucifers die zo zijn neergelegd dat ze een som vormen: 4 - 4 = 7. Ook mensen die geen rekenwonder zijn en mensen cijfers moeilijk vinden zien meteen dat er iets niet klopt: de uitkomst zou nul moeten zijn. Wat moet je daarvoor doen?

Advertisement

De lucifer-rekensom: wat je moet doen

De lucifer-rekensom: wat je moet doen

Pixabay

Het doel is om de rekensom te corrigeren door maar één enkele lucifer te verplaatsen en er tegelijk voor te zorgen dat het antwoord 7 blijft. Je zult je dus op de andere cijfers moeten concentreren om uit te vinden hoe je deze simpele cijferreeks in feite correct kunt maken. Een mooie uitdaging waar je wordt geprikkeld om het antwoord binnen een zeer korte tijd te vinden, slechts 6 seconden! Niet alleen logisch en stapsgewijs denken wordt nu belangrijk, maar een beetje snel kunnen denken ook.

Snel denken leer je door te oefenen, net zoals dat gaat met fysieke inspanning. Alleen door regelmatig trainen kan je resultaten neerzetten waarvan je in het begin dacht die nooit te kunnen halen! Als je zover bent start je de stopwatch en concentreer je je op de informatie die je beschikbaar hebt. Als je meer tijd nodig hebt om na te denken, geen zorgen, blijf proberen en geef niet nog niet op voordat je het antwoord hieronder leest.

Oplossing van het raadsel: dit is de lucifer die je moet verplaatsen!

Oplossing van het raadsel: dit is de lucifer die je moet verplaatsen!

Curioctopus

Dit is de oplossing van deze breinbreker. Om de som te corrigeren moet je van een 4 een 11 maken en dit kan door één lucifer anders neer te leggen, zoals dat is te zien op het plaatje. Is het je gelukt om het antwoord te vinden binnen de gestelde tijd?

Advertisement