Kan jij logisch-wiskundig denken en dit raadsel oplossen?

door Skip

30 Augustus 2023

Kan jij logisch-wiskundig denken en dit raadsel oplossen?
Advertisement

Welkom bij weer een uitdaging:een ingewikkeld wiskunderaadsel. Raadsels zijn bij uitstek spellen waarbij je mentaal wordt geprikkeld en je aangespoord wordt om middels creativiteit en wat men "lateraal" denken noemt deze spellen tot een goed einde te brengen. Vaak heb je te maken met breinbrekers die op een moeilijk te doorgronden wijze moeten worden benaderd. Je vermogen tot logisch denken en problemen oplossen wordt hierbij serieus getest.

Dat kunnen verschillende soorten raadsels zijn:vergelijkingen, nummerreeksen en rekenraadsels. Maar deze raadsels hebben allen tot doel de geest scherp te houden en je wiskundevaardigheden te versterken. Elk raadsel is een mysterie waar iets opgehelderd dient te worden, waar je iets moeilijks moet doorstaan om tot de juiste oplossing te komen. We gaan je een redelijk complex raadsel geven dat menig fan van dit genre behoorlijk zal stimuleren. Veel succes!

via Sawaal

Advertisement

De logische puzzel in kwestie

De logische puzzel in kwestie

Wanneer je het hebt over jezelf uitdagen met dit soort spellen, dan is elke gevonden oplossing al een overwinning voor de geest en krijg je er een buitengewoon bijzonder gevoel van tevredenheid door. Met wiskunderaadsels train je niet alleen je brein, maar wordt het je ook duidelijk hoe interessant getallen zijn en welke creatieve kant je er mee op kunt.

Juist om die reden willen wij je aanbevelen om kinderen al van jongs af aan dit aan te bieden (op gepaste moeilijkheidsgraad) zodat zij een schoolvak dat voor hen vaak lastig is, echt leuk kunnen gaan vinden. Hoe dan ook ben je er klaar voor om je te storten op deze wiskunde-uitdaging en om getallen, mogelijkheden en vergelijkingen te laten rondzingen in je brein?

Laten we samen deze wiskunde-uitdaging aangaan. Je doel is makkelijk, ten minste makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet een optelsom maken. Maar eerst is het belangrijk om over een paar dingen na te denken. Kijk goed naar het plaatje en neem je tijd en daarna geven wij de oplossing.

Advertisement

Oplossing van het raadsel

Oplossing van het raadsel

pixabay

Als je tot hier gekomen bent wil je zeker weten het juiste antwoord gegeven te hebben of weet je niet zeker dat je de oplossing hebt gevonden voor dit raadsel. Hoe dan ook is er geen enkel probleem, want dit met dit soort spelletjes train je en stimuleer je je hersens. Het belangrijkste is om het mechanisme en de redenering die erachter zit te doorgronden.

Het eerste wat er in dit raadsel uitgerekend moest worden was welke waarde elke letter heeft en daarna moest pas de optelsom gemaakt worden. Dit is het verloop:

A - A - A = 20
B - B - B = 15
C - C - C = 25

A = -20
B = -15
C = -25

=> A + B + C = (-20)+(-15)+(-25) = -20 - 15 - 25 = -60.

Is het je gelukt dit raadsel op te lossen? De oplossing lag niet zo voor de hand of wel? Hoe dan ook zullen er meer raadsels hier verschijnen, dus is er nog genoeg uitdaging!

Advertisement