Denkpuzzel en uitdaging voor de slimste volwassenen: hoe kleur je de rest in van dit plaatje?

door Skip

30 Augustus 2023

Denkpuzzel en uitdaging voor de slimste volwassenen: hoe kleur je de rest in van dit plaatje?
Advertisement

Raadsels zijn een hele vermakelijke manier van tijdverdrijf maar tegelijkertijd uiterst handig om het logisch, kritisch en conceptueel denken mee te bevorderen. Raadsels zijn vaak bedacht voor jonge kinderen en de jonge denkers. Maar soms kunnen enkele van deze raadsels ook voor hoofdbrekens zorgen bij volwassenen. Ook al lijkt het kinderlijk eenvoudig, kan het toch soms schrikken zijn terwijl je jezelf uitdaagt en merkt dat je uit vorm bent geraakt! Dit zou je dus kunnen zien als een dagelijkse warming-up; ook voor het brein van volwassenen, die zich weer eventjes kind kunnen voelen en tegelijkertijd een lichte sessie breintraining kunnen doen. Als je het wel ziet zitten om te proberen zou ik dus maar beginnen!

Advertisement

Wat houdt deze denkpuzzel in en wat moet je doen?

Wat houdt deze denkpuzzel in en wat moet je doen?

In de hier getoonde korte intelligentietest waarbij je logisch denkvermogen wordt betrokken, is een soort van piramide te zien die op een kerstboom lijkt met groene en gele lichtjes erin. Vanaf de onderkant bekeken wisselen de kleuren elkaar af richting de piek maar als je boven aankoomt zie je meteen dat de ballen grijs zijn. Wat je moet doen is achterhalen met welke kleur je die verder moet inkleuren.

Welke kleuren moeten de laatste zes ballen krijgen om het plaatje compleet te maken? Wat zeker is, dat er bij de juiste manier geen toeval komt kijken. Je moet namelijk hele precieze denkstappen volgen die je moet zien te ontdekken en vevolgens toepassen om deze breinbreker succesvol op te lossen. Wat je nu moet doen is je focussen op elke "verdieping" in de boom en goed kijken naar hoe de kleuren zijn gerangschikt om te achterhalen welk schema je moet aanhouden. Ondanks dat dit een raadsel is voor kinderen zoals al eerder gezegd, kan het ook voor volwassenen aardig lastig zijn. Dus waarom niet samen proberen te maken met kinderen of kleinkinderen? Zo wordt het spelletje er nog leuker op en kan je echt voor verrassingen komen te staan!

Als je deze puzzel eenmaal hebt gemaakt kan je de oplossing onderaan vinden. Blijf echter net zo lang zelf zoeken naar het antwoord voordat je de oplossing gaat lezen. Zal jouw antwoord kloppen?

Advertisement

Oplossing: de rest van het plaatje moet je zo inkleuren!

Oplossing: de rest van het plaatje moet je zo inkleuren!

Laten we nu samen naar de oplossing kijken:het laatste balletje bovenin moet geel gekleurd worden, direct daaronder moeten de twee balletjes beiden geel zijn en de derde verdieping van boven gezien moet helemaal groen zijn.

Hoe zit dat? Dat leggen we je meteen uit. Om te weten wat de juiste kleur is voor elk balletje moet je kijken naar de twee ballen die daar direct onder zitten. Als deze ballen een andere kleur hebben, dus een gele en een groene, dan moet de bal een verdieping hoger ook groen zijn. Als echter de ballen die eronder zitten dezelfde kleur hebben, dus allebei groen of allebei geel, dan moet het balletje geel zijn.

Advertisement