Moet je hond niezen? Kom erachter wat je hond je probeert te zeggen

door Skip

31 Augustus 2023

Moet je hond niezen? Kom erachter wat je hond je probeert te zeggen
Advertisement

Alles wat huisdieren doen of hoe ze zich gedragen, het heeft allemaal een betekenis; een boodschap waar ze je op attent proberen te maken. Waar we het vandaag in het bijzonder over gaan hebben is waarom honden niezen.

via .thekennelclub.org.uk

Advertisement

Mijn hond niest, moet ik mij zorgen maken?

Mijn hond niest, moet ik mij zorgen maken?

pixabay

"Hij kan niet praten." Dit of iets van gelijke strekking is een van de meest gehoorde uitspraken wanneer men de eigen hond in de ogen kijkt. Deze veelvoorkomende bewering is honderd procent waar. Je trouwe zachtharige vriend heeft echter andere manieren en middelen om te communiceren. De truc is om datgene wat ze proberen te zeggen op de juiste manier te interpreteren. Preciezer gezegd, als een hond niest dan is dat geen toeval maar zit daar een hele precieze reden achter.

Dat een hond niest hoeft niet meteen tot onrust te leiden. Het is hoe dan ook een symptoom van 'iets' wat niet moet worden onderschat. Eeen geïsoleerd geval is niet zo relevant. Als het niezen vaker en herhaaldelijk plaatsvindt dan is het een ander verhaal en is verder onderzoeken nodig zodat mogelijke ernstigere problemen kunnen worden uitgesloten. Hier volgt een lijstje van redenen waarom je hond niest.

Advertisement

Enkele redenen waarom een hond kan niezen

Enkele redenen waarom een hond kan niezen

pixabay

  • Aanwezigheid van parasieten, mijten of dingen die irritatie veroorzaken. Er zijn organismes die zich hechten aan de neus van een hond en een loopneus of zelfs zweren. De meestvoorkomende is onder meer de Leishmania. Honden hebben veel fijnere en doorontwikkelde zintuigen dan mensen. Als een hond niest dan is het mogelijk dat er in de omgeving pollen, stof of andere allergenen zijn. Allergieën zijn trouwens een andere oorzaak van een niezende hond. Het gaat hier niet alleen om zaken die je kan inademen maar ook voedingsmiddelen of dingen waar ze mee in contact zijn gekomen.

  • Problemen in hun bek. Het lijkt misschien ongeloofwaardig maar ook problemen in de bek kunnen niezen opwekken bij een hond. Het is verstandig om het gebit, tandvlees en tong te controleren als je je hond vaker ziet niezen dan gebruikelijk is.
  • Lichaamsvreemde dingen in de neus. Alle dieren willen graag snuffelen aan alles in hun omgeving. Dat is hun manier om informatie te verzamelen over de wereld waarin zij leven. Wanneer een hond niest kan hij per ongeluk een "grasaar" hebben ingeademd dus een soort korenaar die je op velden aantreft. Het kan echter ook om een blaadje gaan of een stukje voedsel.
pixabay

pixabay

Als een hond niest maar er verder geen andere symptomen zijn zoals koorts en vermoeidheid is er geen reden tot zorg. Houden de symptomen aan of worden deze erger, dan is het beter om een dierenarts te waarschuwen.

Advertisement