Vloeibaar of poederwasmiddel: wat vervuilt het meest? Velen hebben het mis

Janine image
door Janine

12 September 2023

Vloeibaar of poederwasmiddel: wat vervuilt het meest? Velen hebben het mis
Advertisement

De keuze van het te gebruiken wasmiddel kan verschillende twijfels oproepen, waarvan er één betrekking heeft op de vorm: wat is beter, vloeibaar of poeder? Wat is minder vervuilend? Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je verwacht.

via Sustainabilty Nook

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het kiezen van het juiste wasmiddel kan soms erg ingewikkeld zijn, zowel vanwege de prijs als de ecologische duurzaamheid. Er kunnen verschillende twijfels zijn en als sommigen geen aandacht besteden aan het type product dat ze kopen, vragen anderen zich af welk product het beste is. Je kleding op een effectieve, economische en milieuvriendelijke manier wassen is mogelijk, maar niet iedereen weet hoe het moet. Er is een manier om schoon en geurig wasgoed te krijgen, maar tegelijkertijd niet vervuilend.

Wanneer je je bij de schappen met wasmiddelen bevindt en geconfronteerd wordt met talloze verschillende producten, is het zo eenvoudig om te begrijpen welke je moet kiezen. Het is beter om altijd te kiezen voor ecologische opties, zowel als het gaat om de was en het huishoudelijk schoonmaken, maar ook op het gebied van het openbaar vervoer, de gescheiden afvalinzameling en andere aspecten van het dagelijks leven.

Advertisement

Niet alleen vloeibaar wasmiddel of wasmiddel in poedervorm: er zijn ook andere bewuste keuzes die je kunt maken om vervuiling te voorkomen

Niet alleen vloeibaar wasmiddel of wasmiddel in poedervorm: er zijn ook andere bewuste keuzes die je kunt maken om vervuiling te voorkomen

Pixabay

Het belangrijkste is om bewuste keuzes te maken, maar soms zijn de overtuigingen die we hebben verkeerd: om ons te oriënteren naar een gezondere levensstijl voor ons en voor de planeet moeten we over de juiste informatie beschikken, alleen op deze manier kunnen we beginnen met het uitvoeren van de kleine en grote dagelijkse activiteiten op de beste manier voor de omgeving om ons heen en bijdragen aan de bescherming ervan.

We kunnen bijvoorbeeld beginnen door chemische en schadelijke producten zoals bleekmiddel te elimineren en te kiezen voor natuurlijke en zeer effectieve stoffen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals witte azijn, zuiveringszout, citroen of Marseillezeep.

En hoe zit het met wasmiddelen? Weet je zeker dat je weet welke minder vervuilend zijn?

Vervuilt vloeibaar of poederwasmiddel meer? Hier is de waarheid

Vervuilt vloeibaar of poederwasmiddel meer? Hier is de waarheid

Curioctopus

Velen zijn ervan overtuigd dat ze weten welke van de twee beter is voor het milieu, maar ze hebben het mis: tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder is het, in tegenstelling tot wat je zou denken, de eerste die meer vervuilend is. Uitgaande van de veronderstelling dat het erg belangrijk is om alleen biologisch afbreekbare wasmiddelen te gebruiken, aangezien alle stoffen in deze producten verontreinigend zijn voor het zeewater, is de beste keuze tussen deze twee opties ongetwijfeld waspoeder.

Het alternatief is zeker geen ecologisch duurzame keuze, aangezien er chemische stoffen worden gebruikt om het zijn vloeibare vorm te geven, terwijl voor waspoeder alleen water hoeft te worden gebruikt om het te verdunnen tijdens het wassen. Bovendien zijn de verpakkingen vaak kleiner en beter afbreekbaar dan de plastic flessen met vloeibare wasmiddelen, die moeilijk afbreekbaar zijn. Kies daarom bij je aankopen voor poedervorm en controleer altijd het etiket van het product, zodat je zeker weet dat de verpakking ook biologisch afbreekbaar is.

Wist jij welk van de twee soorten wasmiddelen het meest vervuild?

Advertisement