Waarom verschijnt onze smartphone bijna nooit in onze dromen? De wetenschap legt het uit

Janine image
door Janine

05 Oktober 2023

Waarom verschijnt onze smartphone bijna nooit in onze dromen? De wetenschap legt het uit
Advertisement

Is het je ooit opgevallen dat je hoogstwaarschijnlijk nog nooit over je mobiele telefoon hebt gedroomd? Weet dat dit niet alleen jou aangaat, maar een veel voorkomend fenomeen is: waarom verschijnt er nooit een smartphone tijdens het dromen? Er is een precieze reden en we zullen het in dit artikel ontdekken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De smartphone is niet alleen iets dat deel uitmaakt van ons dagelijks leven, maar waarschijnlijk ook het object waarmee we overdag het vaakst in contact komen. Met de komst van sociale media is het een collectieve gewoonte geworden om voortdurend verbonden te zijn, zozeer zelfs dat er talloze debatten ontstaan ​​over het vaak overdreven gebruik ervan. Er zijn maar weinig mensen die het gebruik van de telefoon nog beperken tot de echt noodzakelijke momenten, namelijk om te bellen of wat berichten te sturen. De meeste mensen gebruiken hun mobiele telefoon op elk vrij moment, en niet alleen dat: het komt steeds vaker voor dat mensen aan tafel zitten en op het scherm te kijken en sociale media raadplegen, in plaats van elkaar in de ogen te kijken en over hun dag te praten. Op dezelfde manier zie je in het openbaar vervoer of onder andere omstandigheden zelden iemand die zich concentreert op het lezen van een boek, maar de voorkeur geeft aan die van online platforms.

Als de smartphone ons, samen met het internet, de mogelijkheid heeft gegeven om in realtime te worden geïnformeerd en verbinding te kunnen maken met iedereen waar ook ter wereld, zou dat in de juiste mate moeten worden gebruikt. Maar naast deze overwegingen is er nog iets waar we ons op willen concentreren, en dat is de reden waarom we nooit van onze mobiele telefoon dromen.

Advertisement

Wat gebeurt er als we dromen en waarom?

Wat gebeurt er als we dromen en waarom?

Freepik

Dat klopt, weinigen hadden er misschien over nagedacht en zichzelf deze vraag gesteld, maar wat is de reden waarom we nooit over onze smartphone dromen? Wanneer we 's ochtends wakker worden, of na een bijzonder diep dagelijks dutje, herinneren we ons vaak wat we hebben gedroomd, vooral als de episode bijzonder levendig, complex of zelfs beangstigend was. Onze geest reorganiseert, 's nachts of terwijl we rusten, wat we overdag hebben gezien en ervaren en biedt ons “verhalen”, beelden en droomachtige plots waarin we vaak proberen een betekenis te vinden. De wetenschap heeft de redenen waarom we dromen al lang bestudeerd, maar er lijkt nog steeds geen definitief antwoord te zijn.

De meest erkende theorie heeft precies betrekking op de verwerking van ervaringen, informatie en emoties die we tijdens de wakende toestand hebben verzameld en die de hersenen 's nachts op creatieve wijze interpreteren, organiseren en archiveren. Sommigen geloven dat dromen een uitdrukking zijn van het onderbewustzijn en daarom onze verlangens en angsten weerspiegelen waarvan we ons tijdens de waaktoestand niet bewust zijn. Maar als onze geest ons werkelijk presenteert wat we gedurende de dag hebben gezien, gehoord en gevoeld, hoe is het dan mogelijk dat daarbij de smartphone, die ongetwijfeld een belangrijke plaats in ons dagelijks leven inneemt, niet in voorkomt?

Dit is de reden waarom de smartphone niet in onze dromen verschijnt: de studie

Dit is de reden waarom de smartphone niet in onze dromen verschijnt: de studie

Pixabay

Het antwoord komt uit een droomtheorie, de ‘simulatiehypothese van dreiging’ genoemd, volgens welke dromen de functie hebben om ons te helpen onze angsten te verwerken en te overwinnen in een privé, persoonlijke en veilige omgeving, die daarom minder risico’s met zich meebrengt vergeleken met het echte leven, maar waardoor we kunnen oefenen met het omgaan met echte situaties die zich kunnen voordoen. Het is daarom een ​​soort geavanceerd verdedigingsmechanisme dat onze droomepisodes in verband brengt met latente angsten. Alice Robb, een wetenschappelijk schrijfster, zei dat “mensen niet zozeer dromen over lezen en schrijven, wat recentere ontwikkelingen in de menselijke geschiedenis zijn, maar meer over dingen die te maken hebben met overleven, zoals vechten, ook al heeft dat niets te maken met wie je in het echte leven bent."

Deze voorouderlijke angsten behoren daarom niet louter tot de huidige samenleving, maar eerder tot de menselijke natuur vanaf het begin. Wetenschappers onderzochten meer dan 16.000 dromen die rechtstreeks door de dromers werden verteld, en ontdekten dat smartphones slechts in 2-3% van de gevallen voorkwamen. Een percentage dat eigenlijk heel laag is, maar toch hoger dan bij andere apparaten zoals de computer, maar ook films of vliegtuigen, terwijl auto’s vaker in dromen lijken voor te komen. Het is duidelijk dat het kunnen analyseren van dromen beslist complex is en elke droomepisode is gebaseerd op subjectieve ervaringen en gevoelens, die kunnen afhangen van de specifieke levensfase die je doormaakt.

De smartphone maakt deel uit van onze dag en zijn aanwezigheid is vrijwel constant, maar heeft weinig te maken met onze emoties en staat niet in direct contact met onze stemmingen. Daarom beschouwen onze hersenen, in fase van reorganisatie, dit apparaat als iets uiterst marginaals.

Dromen over een smartphone: wat betekent dit?

Dromen over een smartphone: wat betekent dit?

Freepik

Als het echter waar is dat dit zelden gebeurt, kan het dromen over een smartphone verschillende betekenissen hebben, maar het is nog steeds een symbool van communicatie, zowel intern als extern. Deze apparaten stellen ons in staat contact te houden, daarom zijn ze een verbindingsinstrument dat in onze dromen het verlangen kan symboliseren om aan iemand gebonden te blijven, aan situaties waarin we hulp of informatie zoeken die nodig is, maar het kan ook het beeld weerspiegelen dat we hebben over onszelf. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden en hun betekenis:

  • Je telefoon verliezen: dit kan symbool staan ​​voor een gebrek aan zelfvertrouwen of de angst om iemand te verliezen. Als je in de droom een ​​gemiste oproep vindt, is de betekenis waarschijnlijk precies dit.
  • Kapotte telefoon: het kan verband houden met een fysiek probleem, wat tot uiting komt in het beeld van de beschadigde mobiele telefoon, maar ook met een situatie waardoor je stress en frustratie voelt, dezelfde sensaties die je voelt als je smartphone plotseling kapot gaat.
  • Met iemand aan de telefoon praten: dit symboliseert de onbewuste verbinding die je voelt met deze persoon, ook al is het iemand die niet meer bij je is.

Droom jij wel eens over je smartphone?

Advertisement