De echte reden waarom radiatoren onder het raam zitten: daarom is dat

Janine image
door Janine

12 Oktober 2023

De echte reden waarom radiatoren onder het raam zitten: daarom is dat
Advertisement

Radiatoren zijn een onmisbaar hulpmiddel tijdens de koudere seizoenen, waardoor we de huiselijke omgeving kunnen verwarmen wanneer de buitentemperatuur onverbiddelijk daalt. Maar misschien heb je je nooit afgevraagd waarom ze vaak vlak onder de ramen staan: er is een specifieke reden voor deze plek. Laten we uitzoeken wat het is.

Radiatoren, wanneer zijn ze uitgevonden?

Radiatoren, wanneer zijn ze uitgevonden?

Pexels

Wat zouden we zonder radiatoren in de winter moeten? Radiatoren zijn een essentieel onderdeel van centrale verwarmingssystemen in woningen, maar ook in andere soorten gebouwen en constructies. Hun geschiedenis vindt zijn oorsprong in het oude Rome, waar de allereerste centrale verwarmingssystemen werden ontwikkeld, waarbij gebruik werd gemaakt van het principe van vloerverwarming, waardoor ondergrondse kanalen vanuit een centrale bron warmte naar de verschillende kamers voerden.

De radiatoren die we gewend zijn, zijn echter een uitvinding die wordt erkend door de Italiaan Pietro da Zanna, die in 1839 de eerste persluchtverwarmer uitvond. In 1855 perfectioneerde de Rus Franz Karlovich San Galli het door de eerste waterradiator te patenteren. Aanvankelijk werd het gebruikt om de serres van koninklijke huizen te verwarmen, en vervolgens uitgebreid tot de residentie van de tsaren en Russische adellijke families, totdat het zich verspreidde en de meest populaire vorm van centrale verwarming werd. Deze erkenning blijft vandaag de dag nog steeds bestaan, ook al is deze niet vrij van problemen met betrekking tot de gevolgen voor het milieu en energiebesparing. Daarom is de zoektocht naar innovatieve oplossingen voortdurend actief. Het bieden van adequate verwarming en tegelijkertijd het terugdringen van zowel de vervuiling als de energierekeningen is ongetwijfeld een gemeenschappelijk objectief.

Van de gietijzeren materialen uit het verleden, die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, zijn radiatoren geëvolueerd naar modellen gemaakt van aluminium en staal, en ontwikkelden ze zich tot verschillende typologieën om aan de behoeften van de verschillende recentere constructies te voldoen. De meest voorkomende zijn aan de muur en op de vloer gemonteerde exemplaren, maar waarom bevinden de meeste exemplaren die we in veel huizen aantreffen zich onder ramen?

Advertisement

Daarom bevinden radiatoren zich onder het raam

Daarom bevinden radiatoren zich onder het raam

Freepik

Het zal je vast wel eens zijn opgevallen dat in veel huizen, en misschien ook bij jou, de meeste radiatoren zich onder de ramen bevinden. Maar waarschijnlijk heb je je nooit afgevraagd waarom, of misschien weet je het niet. Er is een goede reden voor deze keuze en deze dateert van vóór de uitvinding van dubbele beglazing. De ramen waren vóór die tijd meestal van enkel glas en vertegenwoordigden, om voor de hand liggende redenen, het koudste punt van een kamer. Het dunne glas verspreidde de warmte heel gemakkelijk, waardoor dit deel van het huis onderhevig was aan tocht en koude wind.

Omdat er nog steeds geen andere oplossing was, werden de radiatoren er recht onder geplaatst: op deze manier kon de afgegeven warmte naar het raam stijgen, waardoor de omgeving werd verwarmd en de kou van buiten werd tegengegaan. Het oppervlak van het raam was zelfs warmer, omdat de radiator een soort "beschermende warmtefilm" produceerde - en nog steeds produceert. Dit volgt het principe van de thermodynamica, volgens welke koude lucht daalt en warme lucht stijgt: de koude lucht die door het raam binnenkomt, duwt tegen de warme lucht die uit de radiator opstijgt, waardoor deze in de kamer circuleert.

Natuurlijk zijn veel huizen tegenwoordig uitgerust met dubbele of driedubbele beglazing en het is onwaarschijnlijk dat de kou van buiten zo gemakkelijk doordringt als voorheen. Daarom bevinden zich in moderne gebouwen of bij jou thuis, als deze recent gebouwd is, radiatoren elders in de kamers. Maar wat is de beste plek om radiatoren vandaag de dag te plaatsen?

Waar radiatoren plaatsen in moderne huizen

Waar radiatoren plaatsen in moderne huizen

Curioctopus

Moderne oplossingen zijn onvermijdelijk anders dan die uit het Victoriaanse verleden, dankzij de introductie van dubbele en driedubbele beglazing. Bij het kiezen van de positionering van de radiator zijn de factoren waarmee rekening moet worden gehouden tot nu toe beslist anders. Waardoor wordt deze keuze geleid en met welke elementen moet rekening worden gehouden?

  • Inrichting: als je nog moet beginnen met het inrichten van je woning, zul je rekening moeten houden met de toekomstige opstelling van het meubilair, omdat dit aspect het rendement van de radiator aanzienlijk zal beïnvloeden. Deze mag bijvoorbeeld niet geblokkeerd worden door een bank of een meubelstuk, omdat deze anders niet de hele kamer kan verwarmen.
  • Raam: deze optie is niet volledig terzijde geschoven, maar om een ​​andere reden, namelijk gemak. Het is onwaarschijnlijk dat er meubels of tafels onder het raam geplaatst zullen worden, ook om het naar buiten kijken te vergemakkelijken. De keuze om deze ruimte aan de radiator toe te wijzen zou dus praktisch kunnen zijn.
  • Koudste kamer: evalueer wat het koudste gedeelte van de kamer is, zoals een specifieke muur, hoek of punt dat onderhevig is aan tocht en koude lucht. Hier kun je je radiator installeren, waarbij je eventueel een model kunt kiezen dat is uitgerust met warmtereflecterend materiaal, dat voorkomt dat de muur de warmte absorbeert en verspreidt.
  • Design: door hun evolutie hebben radiatoren naast functionaliteit ook esthetische waarde toegevoegd. Afhankelijk van de inrichting of de woonstijl die je hebt, kun je kiezen uit een veelheid aan modellen, maten en vormen, zolang het maar geschikt is voor het verwarmingssysteem.

Hoe je warmte in je huis kunt krijgen en het beste uit radiatoren kunt halen

Hoe je warmte in je huis kunt krijgen en het beste uit radiatoren kunt halen

Curioctopus

Wat kunnen we, ondanks de geavanceerde verwarmingssystemen voor woningen, doen om de warmte binnen de muren van ons huis vast te houden?

  • Gordijnen: experts raden aan om radiatoren nooit af te dekken met gordijnen als de centrale verwarming aan staat, anders gaat de warmte naar buiten en niet naar het midden van de kamer.
  • Stoom: maak gebruik van de stoom die door de warme douche wordt geproduceerd en zorg ervoor dat deze zich ook naar de andere kamers van het huis verspreidt, waardoor lichte warmte ontstaat. Terwijl je in de douchecabine bent, laat je de badkamerdeur open staan, zodat ondertussen het hele huis wordt overspoeld met aangename warmte.
  • Daglicht: als er zonnige dagen zijn tijdens de koude periodes, houd dan de gordijnen open en laat de zonnestralen binnendringen. Profiteer van dit natuurlijke systeem om je huis te verwarmen zonder de radiatoren aan te zetten.
  • Tochtstoppers: voorkomen dat tocht en koude lucht de woning binnendringen is niet zo eenvoudig, maar het onderste deel van de deuren uitrusten met tochtstoppers zal zeker nuttig zijn.

Hoe verwarm jij je huis?

Advertisement